:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evlilik Geleneği
MaSaL
#1
Günümüze değin ulaşmış ve halen de uygulanmakta olan evlilik geleneğinin kuralları aslında bilinenin çok dışında anlamlar taşıyor. Üstelik tahmin edilenden de farklı açıklamalar yapılıyor. Evliliklerde kural gibi görünen gelenekler nelermiş hangi amaçla başlatılmış birlikte göz atalım:
Neden damat gelini öper?
Düğünlerde en önemli kuraldır damadın gelini öpmesi. Eski dönemlerde evlilik anlaşmalarının mühürü olarak kabul edildiğinden damat gelini öpermiş. Bir diğer anlamda da gelinin ruhunun bir parçası damada, damadın ruhunun bir parçası dageline geçtiği inancıyla gelenekselleşmiş ve günümüze değin devam ettirilmiş.
Düğün pastası niye yapılır?
Geçmişte pasta, iyi şans ve verimliliği artırdığına inanılarak düğünlerin vazgeçilmez kuralı olmuş. Daha eski dönemlerde düğün törenleri, gelinin başında ekmek kırılmasıyla sonlandırılırmış. Gerekçeleri ise buğdayın, kadınların doğurganlığının temsiline olan inançlarıymış. Ekmek kırılması ile dağılan kırıntıları, şans getirmesi inancıyla davetliler toplarmış. farnsa’da 17.yy.’da bir aşçı bu ekmeğe daha değişik ve güzel şekle dönüştürmeye karar vermiş, bu sayede düğün pastası ortaya çıkmış.
Gelinler neden beyaz giyer?
Beyazın kullanımı çok çok eskilere dayanır. Romalılar döneminde kutlamalarda özellikle beyaz kullanılırmış. 20.yy ilk dönemlerinde ise beyaz, temizliğin ve masumiyetin sembolü kabul edilmiş. Günümüze değin düğünlerde gelinliklerin beyaz oluşu bu inanış ile gelenekselleşmiş. Yalnız değişen ve gelişen zaman ile artık farklı renklerde gelinliklerde kullanılmaya başlandı.
Düğün sonunda neden çiftin üzerine pirinç atılır?
Dünyada bilinen tüm kültürlerde pirinç, bereketin bolluğun sembolü olarak kabul edilmiş. Bazı toplumlarda gelinlerin ellerine başak dalları verilirmiş, misafirler ise şans getirir ianancıyla bunlardan alırmış.
Neden düğünün sonunda gelin buketi havaya fırlatılır?
Yine şans getireceği inancıyla gelenekselleşmiş buketin fırlatılması. Bu inanca göre, gelinin fırlattığı buketi yakalayan kişinin şanslı olduğuna ve kısa süre içinde evleneceğine inanılırmış.
Hristiyan düğünlerinde nedimeler neden bir örnek giyinir?
Bu gelenek de romalılar döneminde günümüze değin ulaşmış. O dönemlerde bazı kötü ruhların gelinle damadı lanetleyeceği inancıyla, düşüncedeki lanetleri önlemek maksadıyla düğüne şahitlik eden bir kaç kişinin geline ve damada benzer giyinmeleri istenmiş. Zamanla kilise düğünlerinde de bu inançla gelenekler sürdürülmüş.
Neden yüzük sol ele takılır?
Eski dönemlerde tıp alanında araştırmalar yapan bilim adamlarının inancıymış. Sol elin dördüncü parmağından kalbe doğru uzanan bir damar olduğu düşüncesiyle evliliklerin sembolü ve mühürü niteliğindeki yüzüğün sol elde dördüncü parmağa takılması günümüze değin gelenekselleşmiştir.
Belki bu günlere değin evliliklerde kural gibi algılananan geleneklerin anlamları ya da amaçları günümüzde bilinir, belki de bilinmez sadece yapılması gerektiği için yapılır sembol kabul edilenler. Oysa geçmiş zamanlarda insanlar sembolize ederken büyük inançları varmış. Şimdiki zamanda ise “olması gerektiği için” midir yoksa gerçekten bir takım inançlar doğrultusunda mı yerine getirilir bu gelenekler… Aslında önemli bir gerçek var ki; İnsanlar şansa her zaman ihtiyaç duymuşlar o dönemlerde de şimdi de. Koşullar ne olursa olsun değişmiyor.




kadinlarsitesi
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Evlilik ve Cinsellik MaSaL 0 382 08-19-2010, Saat: 09:32 PM
Son Yorum: MaSaL
  2010 Nisan ve Evlilik Yüzükleri Hasretiim 7 764 04-30-2010, Saat: 02:48 PM
Son Yorum: Hasretiim

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 04-29-2024, 04:13 PM