:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sınır ötesi kaçakçılıkta ‘kelebek etkisi’ vurgun
MaSaL
#1
Sınır ötesi kaçakçılıkta ‘kelebek etkisi’ vurgun
[url="http://www.stargazete.com/guncel/sinir-otesi-kacakcilikta-kelebek-etkisi-vurgun-haber-354769.htm#"]
[/url]

110527-114332-354769-CB.jpg
Uluslararası yaban hayatı ticareti 25 milyar dolarla uyuşturucuyla yarışırken 244 tür kelebeğin bulunduğu Erzurum da kaçakçılığın gözdesi haline geldi.
UluslararasI yaban hayatı ticaretinin boyutları milyar dolarlara ulaştı. Türkiye de bu alandaki kaçakçılık faaliyetleriyle adından söz ettirirken, Erzurum kaçakçıların gözde mekanlarından oldu. Tüm Avrupa ülkelerinde 482 kelebek türü bulunurken, bu rakamın Türkiye’de 381, Erzurum’da ise 244 olduğu belirtildi. Konuyla mücedele kapsamında Doğa Koruma Merkezi ‘farkındalık yaratma’ projesi hazırladı. Erzurum’un pek çok Avrupa ülkesinden daha fazla sayıda kelebek türüne sahip olduğunu söyleyen Proje Müdürü Didem Ambarlı “Flora ve faunamıza mutlaka sahip çıkmalıyız. Erzurum’da birçok kelebek türü tehlike altında. Özellikle haziran-ağustos dönemlerinde daha duyarlı olmak gerekiyor” dedi. Türkiye’nin bünyesinde 45’i endemik 381 kelebek türünü barındırarak Avrupa’nın en zengin kelebek faunasına sahip olduğunu hatırlatan Didem Ambarlı, mevcut mevzuatın etkin olarak kullanılmamasından dolayı kelebeklerin kaçak şekilde avlanarak yurtdışına kaçırıldığını ifade etti.
Yılan ve güveleri de kaçırıyorlar
Uluslararası yaban hayatı ticaretinin günümüzde milyarlarca dolarlık bir piyasaya sahip olduğuna dikkat çeken Didem Ambarlı, kür
kaçakçılığının ekonomik açıdan yaklaşık 25 milyar dolarla uyuşturucu ve silah kaçakçılığından sonra üçüncü sırada yer aldığının ifade edildiğini belirtti. Kelebeklerin yanı sıra yılan ve güvelerin de ticari amaçlı toplandığını ifade eden Didem Ambarlı, yerel halkın kullanımına yönelik kolay anlaşılır bir dille hazırlanmış bin 500 adet rehber hazırlandığını anlatarak kelebek avcılarına karşı vatandaşları uyardı. Proje Başkanı Didem Ambarlı ayrıca yine tür çeşitlerindeki bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış yerel otel, restoran ile gümrük kapılarına dağıtılacak 2 bin adet renkli Türkçe ve İngilizce poster bastırdıklarını da ifade etti. Kaçak avcıların tespit edilmesi halinde jandarmaya haber verilmesi gerektiğini söyleyen Ambarlı’nın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de tanımlanan 93 önemli kelebek alanından dokuzu Erzurum’da bulunuyor. Erzurum faunasında yer alan 244 çeşit kelebek içinde bulunan 15 tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.8ONUR SAÄžSÖZ ERZURUM
En çok İsrailliler ilgileniyor
Türkİye’de kelebek kaçakçılığı genellikle internet üzerinden yapılıyor. Başta İsrail olmak üzere birçok Avrupa ülkesindeki koleksiyonerler büyük tekliflerde bulunarak birçok kişiyi kaçakçılığa teşvik ediyor. İnternet üzerinden kelebeğin fotoğraflarını paylaşarak siparişte bulunan koleksiyonerler, tek bir kelebek için binlerce dolar para ödeyebiliyor. Ayrıca turist olarak Türkiye’ye giriş yapan koleksiyonerler, arazide topladıkları tür kelebekleri ‘araştırma yapıyoruz’ diyerek de yurtdışına çıkarabiliyor. Sınır kapılarında konunun yeterince bilinmiyor olmasından dolayı kaçakçılık rahatlıkla gerçekleştirilebiliyor. Türkiye’de tanımlann 93 önemli kelebek alanları anrasında bulunan Erzurum’daki 244 kelebek türü içinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan 15 tür arasında Balkan menekşe mavisi, çok gözlü Diana, esmer koru beni, Artvin çok gözlüsü, Urartu esmer perisi, mecnun güzel esmeri, zegris, karamavi, hazır Piri Reis, Teberda çok gözlüsü de yer alıyor.
Cevapla
YasSmin
#2
Allahım yarabbim kebeleklerin suçu ne yaaa. Yakalasınar hainleri. Teşekkürler
Ara
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Kötü hava koşulları yurdu etkisi altna aldı acemhe 0 420 12-19-2009, Saat: 02:10 AM
Son Yorum: acemhe
  Enflasyonda, ramazan etkisi ekimde de s?rer / 6 ekim tatlı_cadı 0 420 10-06-2006, Saat: 02:03 PM
Son Yorum: tatlı_cadı

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 04-27-2024, 04:45 PM