:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Beypazarı Tatil – Ankaraya Yakın Tatil Yerleri
MaSaL
#1
Bu kez özellikle Ankaralıların uğrak yeri olan [b]Ankaraya yakın tatil yerleri aramalarında başı çeken, tarihi konaklarıyla ünlü belde Beypazarı‘ndayız. İlk durağımız Hıdırlık Tepesi. Burada özellikle son yıllarda büyük değişim geçiren Beypazarı’nı tüm ihtişamı ile görebiliyorsunuz.Beypazarı Ankara’ya daha yakın olması nedeniyle o bölgeden daha çok ziyaretçi alıyor. Ancak son yıllarda diğer büyük şehirlerden de Beypazarı’na gelenler artmış. Ankara’dan Beypazarı’na ulaşmak için eski Ankara-İstanbul yolu üzerindeki Sincan Yenikent yol ayrımından devam etmek gerekiyor. Bu istikametten Ayaş Beypazarı yoluna çıkılıyor. Ankara- Beypazarı arası yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Özellikle haftasonları Ankara’dan Beypazarı’na 15 dakikada bir özel otobüsler kalkıyor.
İstanbul’dan gelmenin en kolay yolu ise TEM Otoyolu üzeriden. Adapazarı’nda Akyazı çıkışından girdikten sonra Ankara tabelaları sizi Beypazarı’na ulaştırıyor.
Yolda çoğunlukla yemyeşil ormanların içinden gidiliyor. Keyifli bir yolculuk ama yer yer virajlara dikkat etmek gerekiyor. Beypazarı’na vardığınızda artık bir açık hava müzesinde olduğunuzu hissediyorsunuz. Tarihi İpek Yolu üzerindeki yörede şehirden tamamen uzak bambaşka bir havaya bürünüyorsunuz.
Beypazarı’na günübirlik gelenler de var konaklarda gece kalanlar da. Böylece ziyaretçiler 150-200 yıllık hayat tarzını her yönüyle yaşama şansı buluyor. Konak yerine otelde kalmak isteyenler için de Akşemsettin Otel hizmet veriyor. 2001 yılında başlayan restorasyondan sonra Beypazarı bambaşka bir görünüme bürünüp turistik bir yöreye dönüşmüş.
Beypazarı’nın ziyaret edenlerin bazıları yörenin otantik havasını bazıları ise insanlarının sıcakkanlılığını vurguluyor.
Beypazarı’nın en çok ilgi çeken yanı şüphesiz konakları. Beypazarı evleri çoğunlukla 2 yada 3 katlı ahşap yapılar. 3500 konaktan 530′u restore edilmiş. Diğerleri için de çalışmalar sürüyor.
Alaaddin Sokak Beypazarı’nın en gözde yerlerinden. Çünkü bu sokak, restorasyonu tamamlanmış ve hizmete açılmış birçok tarihi konağı barındırıyor. Konaklarda fiyatlar ortalama gecelik 50 YTL. Bazı odalarda klima da bulunuyor.
Beypazarı turistik bir yöre haline gelirken alışveriş imkanları da artmış. Hamaktan örtülere tarhanadan Beypazarı kurusuna, yöre halkı ürettiklerini ziyaretçilere suruyor. Çarşamba, cuma ve cumartesi günleri yöresel ürün standları kuruluyor. Belediye tüm satılan ürünler için standart bir fiyat belirlemiş. Ama yine de biraz pazarlık payını hesaba katmak gerekiyor.
Ve beypazarı havuç sevenler için adeta bir cennet. Ünlü doktor Gazi Yaşargil ile birlikte çektirdiği fotoğrafı tezgahına asan havuççu amcadan bir havuç suyu alıp içmeden dönmek zor.
Beypazarı’nda verimli toprak sayesinde sulu ve leziz havuçlar üretiliyor. Beypazarlılar havuç ürünleri konusunda oldukça yaratıcılar. Bilindik havuç suyu dışında havuç döneri, havuç reçeli, havuç lokumu, hatta havuç dondurması bile satılıyor.
Alaaddin Sokak’taki dükkan sahiplerinden biri de Müjgan Demir. Şu anda Müjgan Abla markasıyla Türkiye’nin dört bir yanına ürünlerini gönderen Müjgan Hanım’ın hikayesi tam bir başarı öyküsü. Belediye Başkanını’nın kendi işinin sahibi olması için yol göstermesiyle önce bir tezgahla başlayan iş hayatı kendi adıyla yarattığı marka ile sürüyor. Şimdi, işi o kadar ilerletmiş ki imalathanesini gösteren videoyu dükkanına gelenlere gururla gösteriyor.
Beypazarına gelmişken Müjgan Abla’nın meşhur dolmasından ve 80 katlı baklavasından tatmak gerekiyor.
Gümüşçüler Çarşısı, Beypazarı’nda mutlaka uğranması gereken bir yer. Burada artık çok az yapılan telkarinin, yani ince gümüş işinin ustalarını bizzat seyretme şansı buluyorsunuz.
İnözü Vadisi, araba ile Beypazarı’na 5 dk mesafede bir mesire yeri. Buradaki tesislere günübirlik gelip kuş sesleri eşliğinde yemek yiyenler çoğunlukta. Kuş evi gibi bungalow’lardaki masalar için özellikle haftasonları yer ayırtmak şart.
İnözü Vadisi’nde ister yöresel yemekleri, ister ızgara çeşitlerini seçebilirsiniz. Sırasıyla Dostlar, Zindancık ve Cevizlibağ tesisleri benzer hizmetler sunuyor.
İnözü Vadisi’nden çıkıp, tekrar Beypazarı’na dönüyoruz. Aradaki yolda giderken sağlı sollu mağaralar ve ilginç kayalar görüyorsunuz.
Beypazarı’nın eski bağevi eğlencelerini günümüze taşıyanların başında ise Bayramoğlu ailesi geliyor. Dört nesil birden, Beypazarı’nın en gözde gece mekanını işletiyorlar ve profesyonel müzisyenleri aratmayan bir eğlence sunuyorlar…. Mustafa Bey’in hikayeleri ve fasıl şarkıları ile başlayan eğlence yöresel ördek dansı ile sürüyor. Grubun en yaşlısı 80′lik Mehmet Emin Dede’nin arada uykusu gelse de tefini geç saatlere kadar elinden bırakmıyor…

ULAŞIM ANKARA – BEYPAZARI 100 KM.
ESKİ ANKARA İSTANBUL YOLU’NDAN GİDİLİYOR
İSTANBUL – BEYPAZARI 320 KM.
TEM’DEN AKYAZI SAPAÄžINDAN GİRİLİYOR.

YEMEK BAÄžEVİ 0312 763 40 20
CEVİZLİBAÄž (İNÖZÜ VADİSİ) 0312 762 44 00
TAŞMEKTEP 0312 762 76 06

KONAKLAMA ME’VALARIN KONAÄžI 0312 762 36 38
BEYZADE NURİ EFENDİ KONAÄžI 0312 763 41 40
AKŞEMSETTİN OTEL 0312 763 01 12
BİLGİ İÇİN BELEDİYE TURİZM BÜROSU – 0312 762 25 10[/b]
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Bu tatil yörelerini mutlaka görün! MaSaL 4 793 02-17-2011, Saat: 12:02 PM
Son Yorum: Classiic
  ~~Türkiyemizin Güzel Tatil Beldeleri ve İlleri~~ MaSaL 0 482 02-17-2011, Saat: 12:00 AM
Son Yorum: MaSaL
  Huzurlu bir tatiL için "KAŞ" MaSaL 0 390 02-16-2011, Saat: 11:57 PM
Son Yorum: MaSaL
  Konya'nın tarihi ve turistlik yerleri MaSaL 0 599 02-16-2011, Saat: 07:26 PM
Son Yorum: MaSaL
  Ankaralılar,Ankarayı Merak Edenler,Ankaraya Yeni Gelenler,Ankaraya Gelmeyi Düşünenler nofearheart 12 1,071 01-24-2011, Saat: 03:36 AM
Son Yorum: MeLeksi

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 04-28-2024, 06:24 AM