:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kırpılmış Kumaşların Renkli Dünyası | P.atchwork
MaSaL
#1
[b][SIZE=3]Her geçen gün daha fazla kişiyi etkisi altına alan renkli bir dünyanın kapısını aralıyoruz; P.atchwork dünyasının…

68_1874Kumas_1.jpg68_1874Kumas_2.jpg

BİR SANDVİÇ MİSALİ
Türkçe’de kırkpare, yamalı bohça, kırkyama, hanım dilendi - bey beğendi gibi pek çok isimle anılan aaaaawork; parça kumaşların birleştirilmesinden menkul. Bir sandviç misali… Şöyle ki: Birinci kat parçalı yüz. İkinci kat ara katman olan elyaf. Üçüncü kat en alta konan yekpare arka kumaş. Bu üç kat, ‘yorganlama’ veya ‘kapitone’ tekniğiyle birbirine dikilip tek vücut haline geldiğinde işte size aaaaawork.

Eski zamanlarda ihtiyaçtan doğan bu meşgale, günümüzde gittikçe popülerleşen bir hobi, sanat, hatta moda. Üstelik sadece hanımların değil, beylerin dünyasında da. Tanınmış iki erkek aaaaawork ustasından dem vurmanın zamanı: Biri; aslında inşaat mühendisi olan John Flynn. Eşine yardım etmek için aaaaaworke başlayan Flynn, o kadar başarılı olmuş ki, asıl mesleğini bırakmış. Şimdi hem kendi markası olan ürünler tasarlıyor, hem kitaplar yazıyor hem de uluslararası festivallerde aaaaawork dersleri veriyor. Bir diğer ödüllü aaaaawork ustası ise Colorado’da kendi stüdyosunda çalışan Ricky Tims. Aynı zamanda müzisyen olan Tims, emekli bir kamyon şoförü olan babasını bile aaaaawork yapmaya ikna etmiş.


68_1874Kumas_3.jpg68_1874Kumas_4.jpg

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE
aaaaawork’ün çıkış noktası, ihtiyaç ve eldeki malzemenin ziyan edilmeden kullanılması. Bazı kaynaklara göre Orta Asya, bazılarına göreyse Mısır kaynaklı. Bugün elde olan en eski aaaaawork parça, bir İskit Kabile Reisi’nin mezarında bulunmuş. M.Ö. 100 - M.S. 100 yılları arasına ait olduğu düşünülen parçanın üzerinde hayvan şekilleri yer alıyor. Budist rahiplerin yamalarla yapılmış giysiler kullandıkları, İpek Yolu yolcularının yol üzerindeki mabetlere kumaş parçaları bıraktıkları ve bu parçalarla çeşitli örtü ve objeler yapıldığı Marko Polo’nun gezi yazılarından malumumuz.

aaaaawork’ün Haçlı Seferleri’yle Asya’dan Avrupa’ya ve daha sonra da Amerika’ya geçtiği düşünülse de günümüzde ilk durak Doğu değil Batı, hatta bilhassa Amerika... Her hobi üzerine bir endüstrinin kurulduğu Amerika, ticari amaçla da olsa, aaaaaworkün beşiği. Her genç kızın evlenmeden önce çeyiz olarak yapması beklenen çift alyans modeli, Baltimore’un albüm aplikeleri, yoyolar, ipek ve kadifeli çılgın model en bilinen örneklerden.Her ülkede farklı şekilde uygulanan aaaaawork, Orta ve Güney Amerika’da politik görüş ifade etme yöntemlerinden biri olarak kullanılıyor. Hindistan ve Pakistan’da minik aynalar, Afrika’da ise sade ve geometrik şekiller öne çıkıyor. En güzel aaaaaworklerin yapıldığı ülkelerden biri ise Japonya. Sabırlı Japon hanımlar, ince zevklerini ülke kültürüyle birleştiriyor ve ortaya benzersiz eserler çıkarıyor. Japon aaaaawork ustalarının son gözdesi epey tanıdık: Türk oyaları.


68_1874Kumas_10.jpg68_1874Kumas_5.jpg
68_1874Kumas_7.jpg
68_1874Kumas_8.jpg

TÜRKİYE’DE aaaaaWORK
aaaaaworkün Türkiye’deki geçmişini düşünürsek epey eskiye gitmemiz gerekecek. Osmanlı İmparatorluğu ve öncesine… O günlerde en güzel örnekler çadır ve gölgeliklerde görülüyor. Saray nakkaşhanesi tarafından yönlendirilen ve devrin sanat akımları doğrultusunda aplike desenlerle süslenen çadırlar, saray ve köşklerin dış mekâna taşınmış örnekleri olduğundan epey detaylılar.

Günlük hayatta seccade, giysi, çanta, masa ve yatak örtüsü olarak karşımıza çıkan aaaaaworkün bir de yakın akrabası var Türkiye’de: Yorgancılık.

Tek parçalı ve kalın ara katmanlı sıcacık işler çıkaran Türk yorgancıların sayısı her geçen gün azalsa da; genel anlamda son 20 – 30 yılda pek çoklarının hayatına tutkulu ve yaratıcı bir uğraş olarak girdi aaaaawork.

‘Elle mi yapılsın, makineyle de olur mu?’ tartışmaları bir kenara, aaaaaworke gönül verenler kendilerini renkli ve dayanışması bol bir dünyanın kapısında buluyor. Eşikten geçtiklerindeyse birleşenin sadece kumaşlar olmadığını fark ediyor. Son sözü Tekstil Sanatları Derneği kurucularından Selma Kenter’e bırakalım: “aaaaawork bize sabır, gayret, paylaşım ve üretimin inceliklerini öğretti.”


68_1874Kumas_11.jpg

68_1874Kumas_12.jpg
68_1874Kumas_13.jpg
aaaaaWORKÜN PÜF NOKTALARI
• Kullanacağınız kumaşların türü aynı olmalı; ya tamamen sentetik ya da tamamen pamuklu.
• Kumaş kalınlıkları aynı olmalı.
• İnce ve kaygan kumaşlar kullanmak istiyorsanız onları yapışkan tela ile sabitlemelisiniz.
• Kumaşlar kullanılmadan önce yıkanıp apreleri alınmalı. Böylece çekip çekmediği, boya verip vermediği anlaşılabilir.


68_1874Kumas_14.jpg68_1874Kumas_15.jpg[/b][/SIZE]
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 03-29-2024, 02:16 PM