09-11-2010, Saat: 04:21 PM
Bayramda tüketimi artan şeker, çikolata ve tatlı gibi şekerli gıdaların dişler üzerindeki olumsuz etkileri, şekersiz ya da ksilitollü (yapay tatlandırıcılı) sakız çiğnenerek azaltılabilir.
Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ülker, bayramlarda şeker, çikolata, lokum, baklava, şekerlemenin tüketimin arttığına vurgu yaparak, yapılan bilimsel araştırmalarda diş çürüğü ile şeker tüketimi arasında çok ciddi bir ilişkinin saptandığını kaydetti.
Diş çürüğü nedeniyle ağrıların oluştuğunu, daha ileri dönemlerde de diş kayıplarının yaşanabildiğini ifade eden Ülker, diş çürüğünün en sık rastlanılan kronik rahatsızlıklardan birisi olduğuna dikkati çekerek, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ya da gelişmemiş toplumlarda diş sağlığıyla ilgili ciddi problemler olduğunu vurguladı.
Bayramların diÅŸ çürüğüne dikkat çekmek için bir fırsat olduÄŸunu dile getiren Ülker, “DiÅŸ saÄŸlığında ağız temizliÄŸi çok önemli. Ağız temizliÄŸinin yeterince yapılmaması durumunda diÅŸte çürükler oluÅŸabilir. Tüketilen ÅŸekerin uzun süre diÅŸ üzerinde kalması halinde mikroorganizmalar bunları parçalayarak asit üretiyor ve bu asitler de mineden, dentine ilerleyerek diÅŸte çürümeye neden oluyor” dedi.
Önlemler
Şekerin dişler üzerindeki olumsuz etkisinden kurtulabilmek için mümkün olduğu kadar çabuk, şekerin dişten uzaklaştırılması gerektiğine dikkati çeken Ülker, şunları kaydetti:
“Åžekerin diÅŸlerimiz üzerinde tutunma süresinin azaltılması için belki bazı önlemler olabilir. Mümkünse ÅŸeker yedikten sonra fırçalama uygun olacaktır. DiÅŸlerimizin sabah-akÅŸam hatta mümkünse öğleyin fırçalanması, diÅŸ aralarının da diÅŸ ipliÄŸiyle temizlenmesi ÅŸekerin olumsuz etkilerinden bizi koruyacaktır. Ama tabi misafirliÄŸe gittiÄŸimiz zaman bu durum kolay olmayabilir. Bu gibi durumlarda en azından aÄŸzımızı bir suyla çalkalamak faydalı olacaktır. Yine tükürük, diÅŸ üzerinde kalan ÅŸekerlerin ve gıdaların diÅŸten uzaklaÅŸtırılmasında çok önemli bir etkendir. Tükürüğün akışını ve kalitesini artırmak için sakız çiÄŸnenebilir. Sakız çiÄŸnerken tükürük akışı normalden daha fazla olur. Burada biz ÅŸekersiz sakızlarla ya da ksilitollü (yapay tatlandırıcılı) sakızlarla tükürük akışını artırabilir ve diÅŸlerimizi ÅŸekerin olumsuz etkilerinden koruyabiliriz.”
Ülker, ÅŸeker yedikten sonra daha sert ÅŸeyler tüketerek de ÅŸeker kalıntılarını diÅŸten uzaklaÅŸtırmanın mümkün olabileceÄŸini söyleyerek, “Mesela daha az ÅŸekerli olan bir salatalık, havuç veya elma yemek faydalı olabilir. Aslında biz yemeklerden sonra peyniri de öneriyoruz. Peynirin içerisinde çürüğü engelleyecek maddeler var. Mümkünse yemekten sonra bir dilim peynir tüketmek diÅŸlerin koruması açısından faydalı olacaktır” dedi
Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ülker, bayramlarda şeker, çikolata, lokum, baklava, şekerlemenin tüketimin arttığına vurgu yaparak, yapılan bilimsel araştırmalarda diş çürüğü ile şeker tüketimi arasında çok ciddi bir ilişkinin saptandığını kaydetti.
Diş çürüğü nedeniyle ağrıların oluştuğunu, daha ileri dönemlerde de diş kayıplarının yaşanabildiğini ifade eden Ülker, diş çürüğünün en sık rastlanılan kronik rahatsızlıklardan birisi olduğuna dikkati çekerek, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ya da gelişmemiş toplumlarda diş sağlığıyla ilgili ciddi problemler olduğunu vurguladı.
Bayramların diÅŸ çürüğüne dikkat çekmek için bir fırsat olduÄŸunu dile getiren Ülker, “DiÅŸ saÄŸlığında ağız temizliÄŸi çok önemli. Ağız temizliÄŸinin yeterince yapılmaması durumunda diÅŸte çürükler oluÅŸabilir. Tüketilen ÅŸekerin uzun süre diÅŸ üzerinde kalması halinde mikroorganizmalar bunları parçalayarak asit üretiyor ve bu asitler de mineden, dentine ilerleyerek diÅŸte çürümeye neden oluyor” dedi.
Önlemler
Şekerin dişler üzerindeki olumsuz etkisinden kurtulabilmek için mümkün olduğu kadar çabuk, şekerin dişten uzaklaştırılması gerektiğine dikkati çeken Ülker, şunları kaydetti:
“Åžekerin diÅŸlerimiz üzerinde tutunma süresinin azaltılması için belki bazı önlemler olabilir. Mümkünse ÅŸeker yedikten sonra fırçalama uygun olacaktır. DiÅŸlerimizin sabah-akÅŸam hatta mümkünse öğleyin fırçalanması, diÅŸ aralarının da diÅŸ ipliÄŸiyle temizlenmesi ÅŸekerin olumsuz etkilerinden bizi koruyacaktır. Ama tabi misafirliÄŸe gittiÄŸimiz zaman bu durum kolay olmayabilir. Bu gibi durumlarda en azından aÄŸzımızı bir suyla çalkalamak faydalı olacaktır. Yine tükürük, diÅŸ üzerinde kalan ÅŸekerlerin ve gıdaların diÅŸten uzaklaÅŸtırılmasında çok önemli bir etkendir. Tükürüğün akışını ve kalitesini artırmak için sakız çiÄŸnenebilir. Sakız çiÄŸnerken tükürük akışı normalden daha fazla olur. Burada biz ÅŸekersiz sakızlarla ya da ksilitollü (yapay tatlandırıcılı) sakızlarla tükürük akışını artırabilir ve diÅŸlerimizi ÅŸekerin olumsuz etkilerinden koruyabiliriz.”
Ülker, ÅŸeker yedikten sonra daha sert ÅŸeyler tüketerek de ÅŸeker kalıntılarını diÅŸten uzaklaÅŸtırmanın mümkün olabileceÄŸini söyleyerek, “Mesela daha az ÅŸekerli olan bir salatalık, havuç veya elma yemek faydalı olabilir. Aslında biz yemeklerden sonra peyniri de öneriyoruz. Peynirin içerisinde çürüğü engelleyecek maddeler var. Mümkünse yemekten sonra bir dilim peynir tüketmek diÅŸlerin koruması açısından faydalı olacaktır” dedi