:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Annelik içgüdüsünün DNA'sı
MaSaL
#1
23008.jpg
Annelik içgüdüsünün DNA'sı
Annenin sevgisi nereden geliyor. Hormonal bir duygu mu? DNA taramalı araştırmala başladı bile..

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalınca ''anne sevgisinin sadece hormonal bir duygu değil genetik kökenli olduğunu'' ortaya koyabilmek için ''DNA'' taramalı araştırma yapıldığı bildirildi.

ÇÜ Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demirhan AA muhabirine yaptığı açıklamada anne sevgisinin yeryüzündeki hiçbir sevgiyle boy ölçüşemeyecek kadar güçlü olduğunu bu gücün altında ise genetik faktörlerin yattığını düşündüklerini söyledi.

Demirhan doğum yapan annelerin dokularının yenilendiğinin yapılan çeşitli bilimsel araştırmalarla ortaya konulan önemli bir gerçek olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:

"Bu dokulardaki yenilemenin annenin bebeğinden aldığı kök hücreler kanalıyla gerçekleştiği güçlü bir ihtimal. Çünkü kök hücreler insan vücudunda bulunan ve her türlü vücut hücresine dönüşebilen ana hücrelerdir. Nerede bir zedelenme veya onarım ihtiyacı varsa oraya giderek gereken hücre tipine dönüşür ve hasarı onarırlar. Bu hücre de en fazla bebeğin kordon kanında bulunur."

Demirhan hamilelik sırasında hasarlı dokuların bebeğin kök hücreleri sayesinde onarıldığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Verdiği kök hücre nedeniyle bebeğin doğduktan sonra da annenin vücudunda yaşamaya devam ettiğini düşünüyoruz. Yani bebeğin kök hücreleri annenin beyninde sinir hücresi kalbinde kas dokusu gibi çeşitli organlarında yaşamaya devam ediyor.

Başka bir ifadeyle anne bebeğini kalbinde karaciğerinde ya da beyninde yaşatıyor. Ancak aynı durum baba için söz konusu değil. O yüzden anne sevgisinin baba sevgisinden daha güçlü olduğu aklımıza geliyor."

Demirhan ilk etapta 10 anne üzerinde yaptıkları araştırmada annenin vücudunda bebeğine ait kök hücreleri araştırdıklarını belirterek "eğer bu kök hücreleri bulursak sevginin sadece hormonal bir duyu değil genetik kökeni de bulunduğunu ispatlamış olacağız" diye konuştu.

"Bebek babadan çok annenin DNA'sını alıyor"

Prof. Dr. Demirhan hücre çekirdeğinin dışında mitokondrilerin içinde yer alan ve "mitokondrial DNA" denilen hücreleri çocuğun annesinden aldığını kaydederek şöyle devam etti:

"Baba bir bebeğe spermi aracılığıyla hücrelerini veriyor. Bebek anneden de babadan da 23'er kromozom alıyor. Ancak çekirdek içindeki DNA hem anneden hem de babadan alınan genetik bilgiyi içerdiği halde mitekondrial DNA yani hücre çekirdeğinin dışındaki DNA yalnızca anneden alınan genetik bilgileri kapsıyor.

Bu yüzden bir kişinin anne soyu ile ilgili bir araştırma yapılırken mitokondrial DNA analizleri yapılıyor."

Bazı babaların "çocuğum çok zeki tıpkı benim gibi" şeklindeki sözlerine de dikkati çeken Demirhan bir bebeğin özellikle zeka kavramını daha çok anneden aldığını bildirdi.

Prof. Dr. Demirhan "anne sevgisinin kaynağını bilimsel verilerle ortaya koymak" için yaptıkları araştırmanın uzun soluklu olduğunu annede bebeğine ait kök hücreleri bulduklarında bunu uluslararası platforma taşıyacaklarını sözlerine ekledi.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Annelik kadını güçlendiriyor! MaSaL 0 418 09-03-2010, Saat: 02:08 PM
Son Yorum: MaSaL

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 05-03-2024, 11:11 PM