:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
meme emzirirken gözlenen sorunlar
MaSaL
#1
Memeden Süt Sızması

İlk haftalardavirgulll.gif emzirmeden sonra biraz süt sızabilir. Sütyeninize yerleştireceğiniz küçük tamponlar sütü emer. Tamponları sık sık değiştiriniz. Islak tamponlar meme ucunun sürekli nemli kalmasına neden olur ve memenin çatlamasına yol açar. Bu durumdan sakınınız.


Meme Uçlarında Ağrı

Bebeğin memeyi hatalı tutmasından dolayı meme ucunda ağrı oluşur. Bebeğin sadece meme ucunu ağzına alarak emmesi durumunda ağrılar meydana gelir. Meme ucu ağrılı olan anne daha az ve kısa süreli meme emzirir. Bu durum süt yapımının azalmasına neden olur. Bebek sık sık ağlar ve emmek ister. Anne meme ucu acıdığı için emzirmek istemez.
Doğru emzirme için bebeğin göğüs ucu etrafındaki aerola bölgesininde bir kısmını ağzına alarak emmesi gerekir. Emzirme sırasında memenin doğru tutulmasıyla meme ucundaki ağrı geçer.
Meme sabunla yıkanmamalıvirgulll.gif krem veya ilaç kullanılmamalı.
Meme başı karbonatlı su ile silinmemeli.
Meme zorla bebeğin ağzından çekilmemeli.
Emzirme sonunda bebeğin memeyi bırakması beklenmeli yada anne parmagını bebegın agzına sokarak memeyı bırakması saglanmalı



Memelerin Şişmesi Ve Rahatızlık Yaratması

Doğumdan sonra süt yapımının başlamasına bağlı olarak memelerde en çok ikinci ve yedinci günler arası şişlik ve gerginlik oluşur. Bu his anneler tarafından gerginlikmiş gibi algılansada aslında süt üretiminin bir belirtisidir. Bu şişlik ve gerginliğin ileride problemlere yol açmaması için bebek sık sık emzirilmelidir.
Anneler bebeklerini çeşitli nedenlerle daha az emzirdiklerinden memeleri yeteri derecede boşalmaz. Bu nedenle memede süt birikimi oluşur. Memenin biriken süt ile gerginleşmesi sonucu bebeğin memeyi tutması zorlaşır. Memeler iyice sertleşir ve gerginleşir. Bu tür memelerde mastit ve apse oluşması oldukça yüksektir. Memelerin şişmesini önlemek için bebek sık sık emzirilmelidir.


Meme Uçlarında Çatlaklar

Memede çatlakvirgulll.gif soyulmaların nedeni ve zedelenmelerin oluşmasıvirgulll.gif bebeğin memeyi yanlış pozisyonda emmesinden kaynaklanır. Bu çatlaklardan memeye mikroplar geçebilir ve meme iltihapları oluşabilir. Meme derisi kızarır ve sızlar. Anne emzirme sırasında acı çeker.
Çatlakları engellemek için;
Emzirirken iyi yerleşmek ve bebeğin memenin etrafındaki kahverengi kısmı tümüyle ağzına alıp emzirme boyunca ağzında tutması sağlanmalıdır.
Emzirmelerde temizliğe özen göstermelisiniz. Göğüse değen herşey temiz olmalıdır.
Meme mümkün olduğu kadar hava ile temas etmelidir.
Her emzirmeden sonra memenizi kurulayın.
Sızlayan memeyi bir gün için elle boşaltabilirsiniz.
Emzirmeden sonra meme su ile yıkanıp kurulanmalı ve memeden bir iki damla süt akıtarak kendiliğinden kuruması sağlanmalıdır.
Pamuklu sütyen kullanınız. Sentetik sütyenler çatlakların oluşmasına yol açarm

meme Ucu Kısavirgulll.gif İçe Dönük veya Küçük Olan Anneler

Değişik şekilde ve boyutta göğüs vardırvirgulll.gif aynı şekilde düz - içe dönük göğüs ucuna sahip olan anneler olabilir. Yenidoğan bebek emmek için göğüs ucu olması gerekmese de ucu olan göğsü daha rahat emer. Bebek çökük olan anne memesinin ucunu tutup emebilirsevirgulll.gif bir kaç haftada bu sorunun çözümlendiği görülür.



Süt Ateşi

Memeleri gerginleşen annelerde görülür. Biriken sütün anne kanına karışması sonucu ortaya çıkar. Genellikle 24 saat kadar devam eder. Ateş kendiliğinden geçer. 48 saati geçerse enfeksiyon olabileceği düşünülerek bir doktora başvurulması gerekir.

Meme Kanallarının Tıkanması

Memede üretilen süt meme başına ince kanallarla taşınır. Bu kanallardan birinin veya birkaçının tıkanması göğüste süt birikmesine neden olur. Süt kanallarının tukanması fazla süt üretiminin olmasıvirgulll.gif emzirmeye başlamada gecikmevirgulll.gif bebeğin memeye kötü yerleşmesivirgulll.gif sütün sık sık boşaltılmamasıvirgulll.gif emzirme süresinin kısa tutulması gibi nedenlerden kaynaklanır. Memede sertvirgulll.gif kırmızı renkli ve ağrılı bir şişlik varsa bu süt kanalllarından birinin tıkanmış olduğunu gösterir.
Süt Kanallarının Tıkanmaması İçin;
Kanal tıkanıklığının oluşmaması için doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanması gerekir.
Bebeğin memeyi ağzına doğru biçimde alması sağlanmalıdır.
Bebek sık sık emzirilmelidir.
Memeyi sıcak su ile yıkayıp hafifçe masaj yapın ve bebeğe bu memeden süt verin. Süt verdikçe kanallar açılacaktır.
Meme yeterince boşaltılamıyorsa elle veya pompa ile boşaltmaya çalışın.
Dar sütyen süt kanallarını tıkayabilir buna dikkat ediniz.


Mastit (Meme İltihabı)

Mastit göğüs iltihaplanmasının latincesidir. Mastit sıklıkla mikropların bebeğin ağzından meme ucundaki ciltteki çatlak ve yarıklar yoluyla süt kanallarına geçip tıkayarak enfeksiyon oluşmasına denir. Bu enfeksiyonvirgulll.gif emzirme döneminde herhangi bir anda ortaya çıkabilir. Mastitin belirtileri ciddi tahrişvirgulll.gif sertlikvirgulll.gif kızarıklıkvirgulll.gif sıcaklıkvirgulll.gif tutulan kanal üzerinde şişlikvirgulll.gif yaygın titreme ve yaklaşık 38-39 derece ateştir veya bazen tek belirtileri ateş ve halsizlik olabilir. En kısa zamanda doktorunuza başvurunuz.
Mastit olan memeden emzirmek ağrılı olsa da emzirmeye devam ediniz.
Sütü akıtmak ve birikmesini önlemek için bebeğinizi sık sık emziriniz.
El yardımı veya pompa aracılığıyla memedeki sütü boşaltınız.
Emzirerek bebeğinizin enfeksiyon kapmasından korkmayınız.

Bebekte Dudak veya Damak Yarığı

Üst dudağın veya damağın bölümlerinin birlikte gelişemediği durumlarda bazen hafifvirgulll.gif bazen büyük bir yarık vardır. Bazı bebekler yarık dudaklı yada damak problemli olarak doğarlar. Bu bebekler doktorun uygun gördüğü bir süre sonra ameliyat ile tedavi olurlar. Emme fonksiyonu genellikle zorlaştığından bebeğin beslenmesi ciddi bir sorun olabilir. Genelde sağılmış anne sütü ile beslenmeleri uygundur. Bu nedenle anne memelerini etkili bir sağım sistemi ile sağmasıyla sütün devamlılığını sağlamış olur.


Pamukçuk Olunca Ne Yapmalı ?

Pamukçukvirgulll.gif ilk aylarda ağız içi ve dil üzerinde görülenvirgulll.gif bir mantarın yol açtığı rahatsızlıktır. Önce beyaz lekeler halinde başlar. Sonra tüm dili ve ağız içini kaplar. Pamukçukvirgulll.gif ağrı yaparak bebeğin beslenmesini engeller. Annenin meme temizliği ve her tür beslenme araçlarının temizliği bu rahatsızlığın yok edilmesinde çok önemlidir. Pamukçuk gördüğünüzde tedavi için doktorunuza başvurun.


Meme Temizliği

Emzirmeden önce ve sonra meme temizliği çok önemlidir. Memeler her beslenme öncesi kaynamış soğutulmuş su ile ıslatılan gazlı bezle iyice temizlenmelidir.
Temizliğe özen gösterilmemesi durumunda anne memelerinde çatlama ve yaralar oluşur. Anne meme ucu acır ve acısından dolayı emziremeyebilir ve göğüsler sütle dolar. Anne sütünü ememeyen bebek ise aç kalır.
Temizliğe dikkat edilmemesi sonucu birde bebeklerin ağzında pamukçuk denilen mantarlar oluşur. Pamukçuklarda bebeğin emerken acı duymasına neden olmakta ve huzursuzluğunu arttırmaktadır.
Meme iltihaplarından korunmak için göğüs ve göğüs uçlarınızın temizliğine ve bakımına özen göstermelisiniz. Banyo yaparken ve duş alırken göğüslerinizi sabunlamayın. Temizlikleri için yalnız sıcak su kullanın. Göğüs uçlarınız tahriş olur ve çatlarsa doktorunuza başvurun.



Memenin Reddi

Bebeğin emmeyi reddetmesi çok rastlanan bir durumdur. Memeyi ret annede kaygı yaratırvirgulll.gif kendini reddedilmiş hisseder ve hayal kırıklığına uğrar. Geçici olarak memenin reddi görilebilir ve her zaman belli bir nedeni vardır. En sık görilenleri şunladır;
Bebek Memeyi Neden Reddeder?
Bebek hasta olduğu için eskisine göre daha az emebilir.
Anne son zamanlarda sarımsaklıvirgulll.gif baharatlı ya da lahana ve benzeri gibi güçlü tat ve kokuya sahip şeyler yiyorsa bu tür beslenmeden dolayı bebek rahatsız olabilir.
Burnu tıkalı bebekler meme emerken ağızlarından nefes alamayacaklarından meme emme yerine soluk almayı tercih ederler. Burun damlası kullanarak burnu açabilirsiniz.
Diş çıkaran bebekler emzirildiğinde şişmiş damaklarına basınç uygulanacağından emme ağrılı hale gelebilir. Damakları acıdığı için emmeyi bırakır.
Kulak ağrısı varsa çeneye yayılır ve meme emerken durum daha da kötüleşir.
Bebeğinizin ağzında pamukçuk (mantar) varsa emzirme ağrılı olabilir.
Çok aç bir bebek sütün yavaş gelmesine dayanamaz ve meme ucunu iter. Bunu önlemek için ona önceden biriktirdiğiniz sütü verin.
Yeniden gebe kaldıysanız salgılanan hormonlar nedeniyle sütünüzün tadı değişebilir ve bebek sütünüzü reddedebilir.
Endişeli veya gerginseniz emzirme sırasında bebek bu gerginliği hissedecektir. Rahat olmaya çalışın.
Memeyi reddeden büyükçe bir bebek artık meme istemiyor olabilir.
Emzirme tekniğinde hatalar olabilir.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Emzirirken Nasıl Beslenmek Lazım MaSaL 0 280 01-04-2011, Saat: 12:52 PM
Son Yorum: MaSaL
  Yalancı meme-emzik kullanımı MaSaL 0 292 01-04-2011, Saat: 12:07 PM
Son Yorum: MaSaL
  Yalancı meme-emzik kullanımı MaSaL 0 277 01-04-2011, Saat: 12:05 PM
Son Yorum: MaSaL
  Bebeği Memeden Ayırmak İçin Anne Ne Gibi Sorunlar Yaşar? Hasretiim 0 272 09-03-2010, Saat: 06:24 PM
Son Yorum: Hasretiim
  Çocukta Ruhsal Sorunlar MaSaL 0 285 08-19-2010, Saat: 09:22 PM
Son Yorum: MaSaL

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 05-16-2024, 09:02 PM