:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
çocukta horlama
MaSaL
#1
Bugüne kadar yapılan bazı araştırmalarda; uykuda aşırı hareketvirgulll.gif gün boyunca fiziksel durgunlukvirgulll.gif konsantrasyon bozukluğuvirgulll.gif hafıza durgunluğu nedenlerininvirgulll.gif uykuda düzensizlik ve üst solunum yollarının kısmi tıkanıklığına bağlı olduğu bulunmuştur.

Ancak burada bizi asıl ilgilendiren ve genel anlamda vücuda zararlı olan; apnedir. Apnevirgulll.gif Yunanca bir kelime olupvirgulll.gif tam karşılığı; nefes alma isteğidir. Uyku apne sendromuvirgulll.gif 7 saatlik uyku süresinde 30 veya daha fazla apne sayısının olmasıdır. Bu da saatte ortalama 5 apne indeksi demektir.

Sonuç olarak horlayan bir çocukvirgulll.gif saatte en az 5 kere apne geçirirsevirgulll.gif bu çocukta uyku apne sendromu var denilebilir. Bu sendromun da saatte 5-20 apne; hafif derecelivirgulll.gif saatte 20-40 apne; orta derecelivirgulll.gif saatte 40’dan fazla; ciddi apne anlamında olmak üzere dereceleri vardır.

Bizi ilgilendiren ve en sık görülen apne tipi tıkayıcı apnedir. Bu da iki şekilde kendini gösterir. Biri üst solunum yolu direnç sendromu ki burada hastalar belirgin kısmi üst solunum yolu tıkanıklığı gösterirler. Ancakvirgulll.gif burada tamamen tıkanıklık sözkonusu değildir. Oksijen doygunluğu normal seviyededir (% 95) ve kişi tıkanıklığı yenmek için solunum çabası içindedir. Göğüste karında birbirine uyumsuz hareketler oluşur ve uykuda minik sıçramalar görülür. Bu kişilervirgulll.gif uzamış solunum çabasından dolayı kalp ve damar sıkıntılarına girerlervirgulll.gif gündüz devamlı uyuma ve halsizlik semptomları gösterirler.

Diğeri isevirgulll.gif daha ileri evrede görülenvirgulll.gif gece solunum ve oksijen azalmasıdır. Hastalarda uyku sırasındaki apnede akciğerlere hava geçmez ve kişinin o anda solunumda belirgin azalma oluşur ve kanda oksijen doygunluğu önemli ölçüde düşer. İlaveten vücuttaki damar büzücü sistem harekete geçer ve çevre damarlarda daralma ve gecici akciğer ve kalp hipertansiyonu oluşur. Uykuda ani çocuk ölümleri arasındavirgulll.gif uyku apnesinin bu tipi bulunmaktadır.

Apne esnasında oluşan bu iki olayın ardındanvirgulll.gif üst solunumun yollardaki tıkanıklığı yenmek için yüksek göğüs içi negatif basınç oluşur. Uykudan uyanma sayesindevirgulll.gif apne dönemlerinin sonlaması sağlanır. Bu uyanma sonunda oksijen azalması durur ve normal solunuma geçilir. Hasta genellikle bu uyanmaların farkında değildir. Ancakvirgulll.gif bozulmuş uyku düzenine bağlı olarakvirgulll.gif gündüz uykusuzluk ve ara ara sızmalar şeklinde kendini gösterir.

Normalde kişi uyanık ikenvirgulll.gif solunum istemli sinir sisteminin kontrolü altındadır. Ancakvirgulll.gif uyurken istem dışı sistemin kontrolü altına geçer. Uykuda kişiler her 1 saattevirgulll.gif 1 ila 4 adet arasında değişen hızlı göz hareketi ve hızlı göz hareketi olmayan dönemlerine geçerler. Hızlı göz hareketi olmayan dönemde uyku daha derindir ve solunum daha düzenlidir. Hızlı göz hareketi döneminde isevirgulll.gif uyku daha yüzeyseldir ve üst solunum yollarının adele gerginliklerinde azalma ve bazı bölgelerde daralma oluşur. Buna bağlı olarak davirgulll.gif solunum iyice düzensiz olur ve oksijen doygunluğunda düşmevirgulll.gif karbondioksitte de artma oluşur. Apne de işte bu dönemde oluşur.

Tedavide KBB muayenesi önemlidir.

Bütün bu belirtilerin görülmesi halindevirgulll.gif Endoskopik sistem ile tam bir kulak burun boğaz muayenesi yapılır. Gerekli görülmesi halindevirgulll.gif radyografiler çekilir ve 7 saatteki apne sayısını ölçen uyku laboratuarına gönderilir.

Geniz eti ve bademciklerde üst solunum yollarında darlığa neden olacak aşırı büyüme mevcut ise bu dokuların alınması veya boyundavirgulll.gif burun ve genizde yer kaplayıcı dokuların çıkartılması gerekli olduğu hallerde çocuk tekniğine uygun olarak septum deviasyon cerrahisivirgulll.gif dil kökü bademciklerinin lazer ile çıkartılmasıvirgulll.gif şişman çocuklarda açlıkvirgulll.gif kan şekeri gibi sistemik incelemelerin yapılması ve diet tedavisivirgulll.gif tedaviler arasındadır.

Büyüklerde uyguladığımız horlama ameliyatlarını isevirgulll.gif çocuklarda önermiyoruz. Çocuklarda önceliklevirgulll.gif gelişimin tamamlanmasını ve çene yapısının tam gelişmesini beklemek gerekmektedir.

Horlama:

Üst solunum yollarının kısmi tıkanıklığına bağlı olarakvirgulll.gif buradaki dokuların titreşmesi ile ortaya çıkan sestir.

Tıp dilinde apne:

Solunan havanın burunda ve ağızda 10 saniye durmasıdır. Apne indeksivirgulll.gif 1 saatlik uyku sürecindeki apne sayısıdır. Ve apnenin fiziksel nedenlerivirgulll.gif burundan ses tellerine kadar oluşan bölgelerin patalojilerine bağlıdır.

APNE’NİN FİZİKSEL NEDENLERİ

Burun içi nedenler:

Burun deliklerini burun içinden ayıran oluşumun eğriliği
Nezle
Alerji
Yabancı cisim
Burun içi ve gerisinde doğumsal olarak görülen kitle ve kistler
Geniz ve boğazlardaki nedenler:

Geniz eti büyümesi
Büyük bademcikler
Büyük dil
Dil arkası lenf dokusunun büyümesi
Çenenin iskelet yapısında gelişme geriliği
Genizde kitle
Aşırı şişmanlık
Ses telleri ve gırtlak bölgesinde:

İnfeksiyon
Ödem
Kitle
HORLAMA VE APNE’NİN BELİRTİ VE SONUÇLARI:

Tıkayıcı uyku apnesi sırasında klinik olarak çarpıcı bulgular gözlenir. Uykuda sıçramalarvirgulll.gif uyanmalar ve bozulmuş uyku düzeni oluşur. Çocuk terleyerekvirgulll.gif bazen boğularakvirgulll.gif çırpınmalar ile birlikte uyanır. Gündüz ise okul performansı düşervirgulll.gif gündüz uyuklamaları ve konsantrasyon bozukluğu oluşur. Uykuda büyüme hormonu salgılandığındanvirgulll.gif uyku bozukluklarında bu hormonun salgısı azalır ve gelişme geriliği görülebilir.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Çocukta Ruhsal Sorunlar MaSaL 0 285 08-19-2010, Saat: 09:22 PM
Son Yorum: MaSaL
  6 aylik Çocukta ek beslenme MaSaL 0 314 08-19-2010, Saat: 09:15 PM
Son Yorum: MaSaL
  bebek ve çocukta kusma MaSaL 0 211 08-19-2010, Saat: 08:58 PM
Son Yorum: MaSaL
  çocukta burun tıkanıklığı MaSaL 0 302 08-17-2010, Saat: 05:04 PM
Son Yorum: MaSaL
  çocukta cinsel gelişim MaSaL 0 282 08-17-2010, Saat: 05:03 PM
Son Yorum: MaSaL

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 05-16-2024, 01:03 PM