:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
'Hassas Davranin ..
ÐŽeşaren
#1
Dişlerdeki sıcak-soğuk hassasiyeti özellikle yaz günlerinde keyfinizi bozarak beslenmenizle ilgili sorunlar yaratabilir....



Sıcak-soğuk gıdaların arka arkaya tüketilmesi dişlerde çeşitli rahatsızlıklara yol açıyor. Serinlemek için yenilen dondurma veya içilen soğuk içecekler ile ekşi ve asitli gıdalar soluğu diş hekiminde almanıza neden olabilir. Kişiye büyük rahatsızlık veren diş hassasiyetinin kilo kayıplarına da davetiye çıkardığını söyleyen uzmanlar, bunun çeşitli nedenleri olduğunu belirtiyor.

TADINIZ KAÇMASIN
Dişleri kaplayan 'dentin' tabakasının çeşitli nedenlerle ortaya çıkması, diş hassasiyetinin başlıca nedeni olarak gösteriliyor. Normalde dişeti tarafından kaplanmış olan diş kökü, dişetlerinin çekilmesi ile diş açık bir hale geliyor. Uyarıcı özelliği olan herhangi bir neden (gıdalar, içecekler, hava, kürdan vs.) dış ortama açılmış olan dentin tabakasına temas ettiğinde ani sinir uyarılmalarına neden oluyor. Bu da beslenmemizle ilgili pek çok soruna yol açıp yaşam konforunu bozuyor.

SICAK-SOÄžUK FARKI
Özellikle kahve ya da çay içilmesinin ardından dondurma yemek ya da soğuk bir içecekle serinleme isteği, diş hassasiyetini artıran ve ortaya çıkaran sebeplerin başında geliyor. Bu nedenle soğuk ya da sıcak gıdalar veya içeceklerin birbiri ardına tüketilmemesi gerekiyor. Ayrıca diş hassasiyeti bulunan kişiler tedavilerini yaptırmadan ekşili ve asitli gıdalardan da uzak durmalı. Dişlerde hassaslaşmaya neden olan faktörler ise şunlar:

-Dişlerin sert hareketlerle fırçalanması: Sert ve kaba diş fırçalama, dişin 'dentin' adlı tabakasının ortaya çıkmasına ve 'enamel' adlı tabakasının aşınmasına neden olabilir.Ayrıca dişetlerinin çekilmesine ve koruyucu özelliğini kaybetmesine de neden olabilir.

Dişeti çekilmesi: Dişetlerinin çekilmesi dişetlerinin koruyucu özelliğinin kaybolmasına neden olur. Açığa çıkan diş kökü her tür uyarıya aşırı reaksiyon vererek ağrı yapar.

Dişeti iltihapları: Dişeti iltihabında dişetleri şiş ve hassas hale gelir. Böylece diş kökünü destekleme ve koruma özelliği kaybolur.

Diş gıcırdatma: Gıcırdatma sırasında dişin enamel tabakası aşınabilir. Bu aşınma da hassasiyet ve ağrıya yol açar.

Diş beyazlatma maddeleri: Özellikle sodalı ve peroksitli diş beyazlatıcılar ciddi diş hassasiyetine neden olur.

Yaş: Diş hassasiyeti en çok 25-30 yaşları arasında görülür.

Diş plakları: Dişlerin köküne yakın bölgelerde diş plakları oluştuğu takdirde hassaslaşmaya neden olabilir.

Ağız çalkalama solüsyonları: Özellikle asit içeren ağız çalkalama sıvıları belirgin diş hassasiyetine neden olur. Böyle bir durumda asit içeren solüsyonlar yerine nötral yapıdaki floridli solüsyonlar tercih edilmelidir.

Asitli yiyecek-içecekler: Asidik yapıdaki yiyecek-içecekler dişlerin enamel adı verilen tabakasını eriterek hasar verir. Bu nedenle limon, domates, taze narenciyeler ve bunların sıkma suları, salatalık ve çay düzenli tüketildiğinde dişlere olumsuz etki eder.

Diş müdahaleleri: Temizleme, yapılandırma, protez çalışmaları, restorasyonu gibi işlemler geçici bir hassasiyete yol açabilir.


Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 05-02-2024, 05:34 PM