:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tiroid bezindeki dengesizlik hasta ediyor.....
*TATLI BELA*
#1
Tiroid bezindeki dengesizlik hasta ediyor

Vücudumuzda organların çalışma hızını dengeleyen tiroit bezindeki bozukluklar, günlük hayatı da olumsuz etkiliyor



Hastanın elleri, yüzü, ayakları şişiyor, kalbi hızlanıyor ya da yavaşlıyor. Beyni de etkileyen hastalık depresyona sokuyor

Tiroit bezi vücutta organların çalışma hızını ayarlıyor. Bu bez az çalıştığında (hipotiroidi) kalp hızı düşüyor, bağırsaklar yavaşlıyor. Vücut su tutuyor ve böylece kilo alınıyor. Depresyon da tiroit bezinin az çalışması durumunda ortaya çıkan hastalıklar arasında sayılıyor. Bez çok çalıştığında (hipertiroidi) ise, kalp hızı artıyor, bağırsaklar hızlanıyor, aşırı terleme ve kilo verme gibi sorunlar oluşuyor. Kısacası, tiroit bezindeki problemler vücudumuzun ayarını bozuyor.

BEYNİ DE ETKİLİYOR

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Aydın, tiroit hastalıklarının bedenimiz üzerindeki etkilerini anlattı: "Tiroid bezi 'tiroksin' denilen bir hormon salgılıyor. Bu hormon vücudun hızını, organların çalışmasını düzenliyor. Hormonal dengesizlik oluşunca vücudun sistemi tepeden tırnağa bozuluyor. Bez yetersiz çalıştığında saçlar dökülüyor, cilt kuruyor, kalp hızı yavaşlıyor, bağırsakların çalışması yavaşlıyor, bu nedenle kabızlık oluşuyor. Vücutta kilo artışı oluyor, eller, yüz ve ayaklar şişiyor. Beyin fonksiyonları da yavaşladığından depresyon oluşuyor, adetlerde düzensizlik görülebiliyor."

DEPRESYON KAPIDA

Tiroit bezi çok çalışan kişilerin kalbi çok hızlı çarpıyor ve bu yüzden çarpıntıdan şikâyet ediyorlar. Heyecanlı ve agresif ruh halleri artıyor. Elleri titriyor, iştahları artmasına ve yemek yemelerine rağmen hızla kilo veriyorlar. Sıcaktan rahatsızlık, aşırı terleme, gün içinde çok sık dışkılama bu hastaların en önemli sıkıntıları arasında yer alıyor.

TEDAVİDE 3 SEÇENEK...
Tedavide ise ilaç, radyoaktif iyot tedavisi ve ameliyat seçenekleri var. Önce ilaç tedavisiyle başlanıyor. Bir kısım hastada sadece ilaç tedavisi yeterli olabiliyor. Yaklaşık 1.5 yıl ilaçların düzenli alınması hastalığın tekrarlamasını önlüyor. Eğer ameliyat gerekiyorsa, bezin üçte ikisi çıkarılıyor, üçte biri bırakılıyor. Ancak bu defa çoğu hastada bez az çalıştığı için ameliyattan sonra hastalardan ilaç kullanmaları istenebiliyor. Tiroid bezinin az çalışması durumunda da 'tiroksin' hormonu hastalara ilaç olarak veriliyor. İlacın dozunu doktor ayarlıyor. Hastaların ilaçlarını düzenli almaları büyük önem taşıyor. Eğer tiroid bezinin içinde nodüller varsa hasta ameliyat yapılırken, nodül yoksa ilaç tedavisi uygulanıyor.

Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Sigara 30 hastalığa öncülük ediyor Pessimist 7 413 04-11-2022, Saat: 09:28 AM
Son Yorum: wildfang
  hasta haklar?n? biliyormusunuz? sezenn 2 483 03-31-2022, Saat: 02:01 PM
Son Yorum: wildfang
  Boyun fıtığı bilgisayarla çalışanları tehdit ediyor sıla 11 948 04-26-2011, Saat: 12:34 PM
Son Yorum: YasSmin
  Klima ve bilgisayar fıtık ediyor sıla 2 464 04-26-2011, Saat: 11:42 AM
Son Yorum: sıla
  Balik mutlu ediyor Hasretiim 6 579 04-14-2011, Saat: 04:56 PM
Son Yorum: YasSmin

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 03-29-2024, 02:00 PM