:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Seçimler dünyada manşete yerleşti
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Seçimler dünyada manşete yerleşti


110614-021039-358779-CB.jpg
Dünya basını, gerek birinci sayfadan duyurduğu haberler gerekse başyazılarla seçimlere geniş yer ayırdı. AK Parti’nin üst üste üçüncü kez zafer kazanmasının öne çıkarıldığı haberlerde, Erdoğan’ın anayasa değişikliği konusunda muhalefetle uzlaşma aramak zorunda kalacağına dikkat çekildi.
The Economist: Erdoğan hat-trick yaptı
SEÇİM öncesinde ‘CHP’ye oy verin’ çağrısı yapan İngiliz The Economist dergisi seçim sonrası da bir analiz yayınladı. Derginin Türkiye temsilcisi Amberin Zaman’ın kaleme aldığı analizde “Erdoğan hat-trick yaptı” başlığı kullanıldı, Erdoğan için ‘karizmatik lider’ denildi.
KARİZMATİK LİDER The Economist’in internet sitesinde yayınlanan analizde, “AK Parti yaklaşık % 50 destek ve 550 üyeli Meclis’te 326 sandalye kazanarak, art arda üçüncü seçim zaferine ulaştı. Ünlü ve karizmatik lider üç defa üst üste oyunu arttırıp hat-trick yaparak bir ilke imza attı” denildi. Dokuz yıllık Ak Parti döneminde güçlü ekonomik büyüme sürecine işaret edilen analizde, Başbakan Erdoğan’ın balkon konuşmasına işaret edildi. Analizde, Erdoğan’ın insanların yaşam tarzlarına müdahale edilmeyeceği sözlerinin altı çizildi.
KILIÇDAROÄžLU GİDER CHP’nin aldığı oy oranının Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığını devam ettirmesi için yeterli olup olmadığının belirsizliğinin koruduğunu belirten The Economist, partinin yeniden şekillenme çabasında bulunacağı görüşünde. Dergi, CHP’deki eski muhafazakar kanadın Kılıçdaroğlu’nu görevden almak için fırsat kollayacağını belirtti. BDP’nin desteklediği bağımsızların rekor kırarak 36 aday çıkardığını da kaydeden dergi, Öcalan’ın elinin güçlendiğini vurguladı.
RAKİPSİZLİÄžİNİ TEYİT ETTİ
New York Times: Erdoğan’ın partisi, seçimi 3. kez kazandı. Ama seçimler, başkanlık sistemine geçiş ve yeni anayasa hazırlığı gibi büyük değişikler yapmasını sağlayacak çoğunluğu Erdoğan’a vermedi. AK Parti muhalefetle uzlaşma sağlamalı. Bölgede Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek demokrasi olan Türkiye, Erdoğan’ın yönetiminde, siyasi ve ekonomik olarak istikrarlı bir ülke. Türkiye, AK Parti yönetiminde bazen inişli çıkışlı da olsa AB yolunda ilerledi. Ayrıca ekonomi yüzde 8.9 oranında büyüdü.
Wall Street Journal: Sonuçlar, Erdoğan’ın siyasi alanda rakipsiz konumda olduğunu teyit etti. Erdoğan zafer konuşmasında, yeni anayasayı hazırlamada muhalefet, akademik çevreler ve medya ile görüşeceği vurgusu yaptı.
ORTA SINIFLARIN KAHRAMANI
Financial Times: Erdoğan üçüncü dönemi garantiledi. AK Parti 2007 seçimindeki yüzde 47’lik oyunu artırması, Erdoğan’ın ülke siyasetindeki ağırlığını bir kez daha ortaya koydu. Başbakan yoksul mahallelerde ya da köylerde yaşayanların ve orta sınıfların büyük kısmı için bir kahraman. Sonuçlar Erdoğan’ı, muhalefet partileriyle diyaloğa girip uzlaşmak durumunda bırakacak.
Liberation: ‘Erdoğan, Yeni Sultan. AK Parti üçüncü kez iktidar olma başarısı gösterdi.Türkiye, Batı ile Müslüman Arap ülkeleri arasında köprü. Bu yüzden Türkiye’nin AB üyeliği teşvik edilmeli. AK Parti, ekonomi ve dış politika alanlarında önemli başarılar elde etti.
ERDOÄžAN BÜYÜK VEZİR

Le Figaro: Türkiye’de Modernleşmenin Zaferi Erdoğan. Üçüncü kez seçim kazanma başarısı gösteren Erdoğan anayasayı değiştirme konusundaysa muhalefetle uzlaşmak zorunda kalacak. ‘Erdoğan, Büyük Vezir’ başlık ayrı bir haberde ise Erdoğan’ın Türkiye’yi dünyanın 17. büyük ekonomisi haline getirdiği belirtildi.
TÜRKİYE REFERANS ÜLKE
El Pais / Başyazı: Ilımlı İslamcı Erdoğan, Türkiye’de yeniden zafer kazandı. Şüphe götürmez bir seçim başarısı elde etti. Erdoğan, İslam ve demokrasinin birlikte olabileceğini gösterdi ve Türkiye’yi genç Araplar için bir referans yaptı.
El Mundo: Sultan ezip geçti, ama tek başına hükümdarlık edemeyecek. Erdoğan seçimi kazansa da anayasayı değiştirmek için mutlak çoğunluğa ulaşmadı. Yeni anayasa için uzlaşma aramak zorunda. Gazetede, “Halkıyla iletişim kurmasını bilen imparator” başlıklı yorumda da “Erdoğan iktidardaki 8 yıl boyunca, gizli ajandası olduğuna ilişkin korkuları ortadan kaldırmasını bildi” dendi.
ABC: AK Parti tek başına yeni anayasayı şart koşamayacak, uzlaşma aramak zorunda kalacak. İslamcılar Türkiye’de rahat bir şekilde ülkeyi yönetecek olsa da laik parti vekil sayısını artırdı. En büyük sürprizi bağımsız Kürt adaylar yaptı
La Razon: Türkiye, Erdoğan’a üçüncü iktidarı sunuyor, ama yeterli çoğunlukta değil.
İKİ TÜRK’TEN BİRİ OY VERDİ

ANSA Ajansı: Eroğan çoğunlığı elde etti ama anayasa değişikliği için gerekli sayıya ulaşamadı.
La Stampa: Erdoğan seçimi kazandı ancak bu, tam da istediği gibi olmadı. Erdoğan, her iki Türk’ten birinin oyunu alsa da, anayasa değişikliklerini, tek başına referanduma götüremeyecek.
La Repubblica: Erdoğan seçimi kazandı ancak anayasa değişikliğini tek başına referanduma götürecek çoğunluğa ulaşamadı. Birçok gözlemci, yapılmak istenen anayasa değişikliklerinin arkasında Erdoğan’ın 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçimine adaylığını koyma niyetini görüyor. CHP, yeni lideri Kılıçdaroğlu ile oylarını 5 puan arttırdı, MHP barajı geçti ve Kürt kökenli bağımsız adayların sayısı 36’ya ulaştı. Bu, muhalefet için iyi.
ÇAÄžDAŞ ANAYASA YAPACAK
RİA Novosti: AK Parti seçimden zaferle çıktı ama anayasayı tek başına yapamayacak. Parti’nin önünde Kürt sorunu, İsrail ile ilişkileri düzeltme, AB ve Ortadoğu gibi imtihanlar var.
Rus Vesti Kanalı: Erdoğan iktidarını korudu. Uzmanlar meclise giren bağımsızların, Erdoğan’a özellikle Kürt sorununda destek vereceğini belirtiyor. Erdoğan, anayasa değişikliği ve yeni şehir projeleri için de desteğe ihtiyaç duyacak. Başbakan defalarca ‘çağdaş ve daha demokratik, bugünkü Türkiye’ye ait’ bir anayasayı istediğini belirtti.
REKORLARI TARTIŞILMAZ
Çin Resmi Haber Ajansı Şinhua: AK Parti oyların neredeyse yarısını alarak 3. kez üst üste kazandı. Erdoğan, “Hükümetimiz sadece AK Parti’ye oy verenlerin değil, tüm Türkiye’nin hükümeti olacaktır” dedi.
Çin Televizyonları: Dünyanın 17’inci büyük ekonomisi olan Türkiye AK Parti döneminde tartışılmaz bir rekor elde etti.
REFORMA DEVAM EDECEK
Yunan Devlet Televizyonu NET: Erdoğan Türkiye’de üçüncü kez başbakan seçilen ilk lider. Yeni anayasa hedefleyen Erdoğan’ın nihai amacı ise Fransa tipi bir başkanlık.
Özel Mega Kanalı: Erdoğan oylarını arttırarak müthiş bir zafer kazandı. Erdoğan, Türkiye’ye başkanlık sistemini getirerek reformları tamamlamak istiyor. Günümüz dünyasında Erdoğan gibi siyasi bir liderin hem de Türkiye gibi büyük bir ülkede art arda üçüncü kez seçim kazanması çok önemli.
Atina Haber Ajansı: Erdoğan’ın büyük zaferi. Erdoğan’ın tek sorunu yeni anayasa için gerekli vekil sayısına ulaşılamaması. Ancak yüzde 50 oranındaki oy çoğunluğu, partiye önceden görülmemiş bir hava verdi. Ak Parti ve ve CHP’nin güçlerinin artması, büyük ölçüde küçük partilerin yüzdelerinde büyük düşüş yaşanmasından kaynaklandı.
ERDOÄžAN’IN EZİCİ ZAFERİ

Simerini: Erdoğan’ın ezici zaferinin bir karşılığı yok. Başbakan’ın reformlar için işbirliğine ihtiyacı var. Sonuçlardan sonra Türkiye Başbakanı’nın elleri bağlı.
Politis: Erdoğan, Dört sandalye yüzünden anayasayı tek başına yapamaz, yardıma ihtiyacı var. Başbakan, seçimlerden sonra yaptığı ilk konuşmada ‘Tüm Türkleri kucaklayacağı’ mesajı verdi.
Haravgi: Erdoğan’ın Zaferi. İki Türk’ten biri dört yıl için daha AK Parti’ye oy verdi.
Fileleftheros: Erdoğan’ın ezici zaferi. Türkiye için belirsizlikte kalan çok konu var. Hükümetin, Ortadoğu, Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs gibi dış politika meselelerinin yanında, Gül’ün görev süresinin tam olarak ne zaman sona ereceğiyle ilgili soru işaretleri, Kürt sorunu ve yeni anayasa gibi iç politika meseleleriyle baş etmesi gerekecek.
BÖLGEDE ETKİSİNİ ARTIRDI
As Safir: “Bu Beyrut ve Şam’ın da zaferidir”
El Diyar: “Erdoğan 3” başlıklı haberde, AK Parti önemli bir zaferle çıktı ve Adnan Menderes’in rekorunu kırıp hem kendisi hem de Türkiye için yeni bir dönemin kapılarını araladı.
El Müstakbel: Erdoğan zaferini kutluyor. Erdoğan seçim sonrası konuşmasında bölge ülkelerine de yer verdi.
Daily Star: Erdoğan’ın seçimden üçüncü kez büyük başarıyla çıktı. Bölgede siyasi ve ekonomik güç olarak etkisini artırarak sürdürecek.
REFAH İÇİN ÇALIŞACAK

Sarajevo-x Haber Sitesi: Erdoğan’ın zaferi. Erdoğan, ‘’İstanbul kadar Saraybosna da kazanmıştır’’ ifadelerini kullandı.
Dnevni Avaz Gazetesi: Erdoğan’ın partisinin zaferi. Erdoğan ve AK Parti, ülkedeki birçok ekonomik problemi çözmeyi başardı, sıradan insanların hayat standardını yükseltti.
TÜRK HALKI ONA GÜVENİYOR

Macar Basını: Türk halkı, Erdoğan’a duyduğu güveni sandık başında ortaya koydu. AK Parti 2002, 2007 seçimlerinden sonra yine açık ara galip gelip oylarını iki puan arttırdı. Ancak parlamentoda anayasayı değiştirmek için yeterli milletvekili sayısına ulaşamadı. Meclise 36 bağımsız adayın girmesi de, büyük başarı. CHP de oyunu yüzde 5 arttırdı ancak bu, zaferden çok uzak bir sonuç. MHP ise kaset skandalına rağmen barajı aşarak meclise girdi.
EKONOMİSİ AVRUPA’DAN İYİ

Shqip Gazetesi: Erdoğan kazandı.Erdoğan yönetiminde, Türk ekonomisi son yıllarda hızlı ritmle gelişti. Erdoğan’ın kampanyasında, ekonominin daha hızlı gelişeceği ve Türkiye’nin dünyada daha güçlü rolü olacağı vaatleri etkili oldu.
Metropol: Sultan’ın üçüncü başarısı. Usta politikacı Erdoğan sayesinde Türk ekonomisi, Avrupa ülkelerinin ekonomisinden üç kez daha hızlı ilerledi. Kişi başına gelir de üç kat arttı.
EN İYİ SONUCU ELDE ETTİ

Avusturya Devlet Televizyonu ORF: Erdoğan, sandıktan zaferle çıktı ancak anayasayı değiştirmek için gerekli üçte ikilik çoğunluğu kaçırdı.
Der Standard: Erdoğan sandıktan beklendiği gibi zaferle çıktı. Erdoğan muhalefet ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle anayasayı değiştirmekte kararlı. Muhaliflerse Erdoğan’ın yapacağı anayasa değişikliğiyle mevcut gücünü perçinlemeyi amaçladığından endişeli.
Die Presse: Erdoğan, zafer kazandı ama ihtiyacı olan üçte ikilik çoğunluğu kaçırdı. Türk seçmenlerin birçoğu da sınırsız güç sahibi bir sultan istemiyor.
EN İYİ SONUCU ELDE ETTİ
NOS Televizyonu: AK Parti, Türkiye’deki seçimlerin galibi. Erdoğan, Türk siyasi sistemini güçlü bir başkanlık sistemine dönüştürmek istiyor.
Volkskrant: AK Parti kuruluşundan bu yana en iyi sonucu elde etti. Ancak tek başına yeni bir anayasa yapacak çoğunluğa ulaşamadı. Yeni anayasa için muhalefetin desteğine ihtiyaç duyan Erdoğan, ‘’Milletimiz bize yeni anayasayı, uzlaşmayla ve müzakereyle yapma mesajı verdi’’ dedi.
TÜRK SİYASETİNDE ‘ZAFER’

İsveç: ‘Zafer’ başlıklarıyla verilen haberlerde, Türk siyasetinden askerin izini silmeyi hedefleyen Erdoğan’ın gerekli sayıya ulaşamadığı belirtildi.
Sinirlerim gerildikçe geriliyor Allah'm sen tut ağzımı Smile
hakkımızda hayırlısı olsun dedik dedik ama ........ tesettürler Türkiye.....
'' Fazla geldiyse size, Hürriyet, Cumhuriyet... Özlemini çekiyorsanız, Saltanatın, sultanın... Hâlâ önemini anlayamadıysanız, Millet olmanın... Kul olun, ümmet kalın, Fetvasını bekleyin, Şeyhülislamın... Unutun tüm dediklerimi. Yıkın, diktiğiniz heykellerimi. Rahat bırakın beni..." ATATÜRK
YasSmin Adlı Kullanıcıdan Alıntı:'' Fazla geldiyse size, Hürriyet, Cumhuriyet... Özlemini çekiyorsanız, Saltanatın, sultanın... Hâlâ önemini anlayamadıysanız, Millet olmanın... Kul olun, ümmet kalın, Fetvasını bekleyin, Şeyhülislamın... Unutun tüm dediklerimi. Yıkın, diktiğiniz heykellerimi. Rahat bırakın beni..." ATATÜRK

:bayrak: k-466601-alk%C4%B1%C5%9F_%C3%A7alan_smiley.gif
Hak edenin kazandigini düsünüyorum Smile
sıla Adlı Kullanıcıdan Alıntı::bayrak: k-466601-alk%C4%B1%C5%9F_%C3%A7alan_smiley.gif

Teşekkürler canım. Dün lise öğretmenimde görmüştüm. Çok dokundu sözler ya... Bir de bu vardı seçim için yazmışlar profillerine;

Çıkar sandıktan çeyiz diye sakladığın yazmayı sar başına, kapanıyoruz.
Çıkar güneşi, yıldızı, ayı gökyüzünden; artık çare yok, kararıyoruz.
Kopar gülü, öldür bülbülü! Bugün cahilin günü,
Atam, millet ampulün peşine düşmüş, biz mum ışığıyla seni arıyoruz....