:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Kurubaklagiller, bugün popüler olan diyetlerde önemli bir rol alıyor
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Günümüzdeki trend baklagillerin haftada en az iki kere tüketilmesi yönünde
İyi bir protein kaynağı ve yağ içeriğinin düşük olmasına rağmen baklagiller önceleri Batı ülkelerinde verilen diyetlerde pek yer almazdı. Ancak günümüzdeki trend haftada en az iki kere tüketilmesi yönünde...Kurubaklagiller, bugün popüler olan diyetlerde önemli bir rol alıyor . Baklagiller folat gibi B vitamini, potasyum, demir,çinko, kalsiyum, selenyum gibi mineralleri içerler. Posadan zengindir, yüksek kalitede protein kaynağıdır. Kolesterolü azaltır, kan şekerini dengeler, demir içerikleri ile kansızlıkta önerilir. Barğırsak faaliyetlerini düzenlemedeki katkısı ile vücuda pek çok metabolik fayda sağlamanın yanı sıra kilo kontrolüne yardımcı olurlar. Özellikle protein kaynağı olarak lokomotif özellik taşırlar.

Sindirim sistemini düzenleyen doğal takviyelerle kilo vermek artık çok daha kolay!

KAN ŞEKERİNİ DENGELER

Posa bakımından zengin olan kompleks yapıdaki baklagiller, glisemikindeksi düşük olması nedeniyle kan şekerini daha yavaş yükselterek, daha uzun süre kan şekerini dengelerler. Bu da sıklıkla acıkmanızın önüne geçer. Posalı besinler kalp damar sağlığı için önemlidir. Kandaki kolesterolü düşürür. Posalı yiyecekler düzenli yenildiğinde, vücudu zararlı maddelerden temizlemeye yardım eder.

Yağ oranları daha düşüktür ve daha az kalori içerirler. Bu tür besinler çiğnemeyi gerektirdiğinden yemek yemenizi ağırlaştırır, bu da doygunluk hissi yaratarak daha az yemek yemenizi sağlar ve beraberinde yeterli su alınması ile kısa zamanda, uzun süreli tokluk hissi yaşanır. Posanınsu tutabilme özelliği vardır. Posanın kendisi sindirilmediğinden posa oranı yüksek, fakat kalorisi düşük besinler seçilirse kilo vermeniz kolaylaşır. Posalı ürünlere hızlı bir şekilde çok miktarlarda başlanması rahatsızlık verici şişkinlik, gaz ve ağrıy aneden olabilir. Bu nedenle posalıgıda oranının yavaş yavaş belli bir düzen içinde artırılması gerekir. Böylece vücut, bu gıda değişikliğine adapte olabilir.



SOYA VE SOYA ÜRÜNLERİNİN ÖNEMİ
Soya fasulyesi kurubaklagiller arasında pek çok biyolojik fonksiyonları olan kaynaklardır. Ayrıca östrojen etkisi ile sıcaklık basması gibi menopozsemptomlarını hafifletmenin yanı sıra soya ürünlerinin kalp hastalıkları, obezite, kanser, diyabet, böbrek hastalıkları ve osteoporoz (kemik erimesi) önlenmesinde olumlu etkiler gösterdiği saptanmıştır. En fazla yağa sahip olan ise soya fasulyesidir.Soya proteinlerinin, süt proteinlerinin yerine kullanılabilmesi önemli bir özelliktir. Hayvansal proteine allerjisi olan çocuklarda soya proteinleri alternatif olarak kullanılabilir ancak çocuklarda bazı allerjik reaksiyonların soya bazlı ürünler yenildiğinde de görüldüğü saptanmıştır.

NOHUT: Kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko ve folik asit içerir. Yüksek enerji verir. İyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Böbrek sağlığını korur ve sindirim sistemini temizler.

FASULYE: Kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir ve folik asitiçerir. Kolesterolü düşürür, sindirim sistemini temizler.

BİTKİSEL PROTEİNLERİN ÖNEMİ
Baklagiller, yüksek hayvansal proteinlerin tüketilmesinin riskli olduğu durumlarda, örneğin böbrek hastalarında veya ileri kemik erimesi olan hastalarda kalsiyum kaybını artıracağı için önerilmediği durumlarda bitkisel protein içerdikleri için tercih nedenidir.

AŞIRI PROTEİN TÜKETİMİ
* Aşırı protein tüketimi, özellikle hayvansal protein, kalp hastalığı, felç, osteoporoz ve böbrek taşlarına neden olabilir .
* Bitkisel protein diyeti ile vücutta, kalsiyum tutma özelliği artar, idrar yoluyla kalsiyum atılımı azalır. Bu osteoporoz ve böbrek sorunları riskini azaltır. Fazla alınan protein böbreğin fazla çalışmasına ve yorulmasına neden olur. Bitkisel proteinler böbreğe daha az zarar verir.

PİŞİRME ÖNERİSİ
Fasulye ve mercimekte bol miktarda demir bulunur. Domates ve yeşil biber ile pişirildiklerinde veya taze soğan ile birlikte yenildiğinde içeriklerindeki C vitamini ile demirine milimini kolaylaştırdığı için iyi bir kombinasyon oluştururlar. Baklagiller güveçte pişirilebilir, çorbası, salatası yapabilir, atıştırmalık (Felafel) olarak veya dip malzemesi (Humus) olarak kullanabilirsiniz. Hemen hemen tüm kültür ve bütün dünya mutfaklarına ait tarifler bulabilirsiniz, örneğin bunların arasında Meksika, Hint ve Lübnan mutfağını sayabiliriz..