:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Kronik yorgunluğu azaltma yolları
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
[SIZE="4"][COLOR="DarkOrange"]İş yoğunluğu, koşuşturmalı büyük şehir yaşamı ve mevsim geçişi derken günlük tempomuzu düşüren kronik yorgunluk özellikle kadınları olumsuz etkiliyor. Oysaki kolayca uygulanabilecek sağlıklı beslenme programı ve yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişikliklerle yorgunluğunuzu üzerinizden atmanız mümkün.

“Sabahları uyanıp işe gitmek istemiyorum”, “Akşam olunca bir halsizlik çöküyor” diyor musunuz? Bunlar son zamanlarda çevremizdeki insanlardan sıkça duymaya alışık olduğumuz cümleler…

Diyetisyen Yeşim Çelik, kadınların kabusu olan kronik yorgunluktan korunma yolları hakkında bilgi verdi.

kronik-yorgunlugu-azaltma-yollari.jpg

Yeterli ve dengeli beslenme yorgunluğunuzu alır

Yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (Hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir. Yorgunluk, tekrarlayan ve uzun süren stresin, uyku problemlerinin, depresyon ve diğer bazı psikolojik sorunların sonucunda da oluşabilir.

Alkol ve sigara kullanımı, yorgunluktan korunmak için kullanılan uyarıcılar ve bazı ilaçlar ve daha da önemlisi beslenme yanlışları yorgunluğun başlıca nedenlerindendir. Yeterli ve dengeli beslenme, yorgunluğu önlemenin en önemli yollarından birisidir. Öğünlerinizde dikkat edeceğiniz birkaç küçük kural kendinizi zinde hissetmenizi sağlayacaktır.

Yumurta ve kırmızı et demir eksikliği kaynaklı yorgunluğu önler

Yorgunluğun temel nedeni demir eksikliğine bağlı kansızlıktır. Kadınlar da daha sık gözlenen kansızlığı önlemek için haftanın belirli günlerinde demir içeriği yüksek olan yumurta tüketilmelidir. Haftada 2-3 kez kırmızı etin yanında mutlaka demirin vücut tarafından kullanımını artıran C vitamini içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Çok koyu çay ve kahve tüketimi demir emilimini azalttığı için yemekten hemen sonra tüketilmesi önerilmemektedir. Kuru meyvelerin demir içeriği yüksektir. Ara öğünlerde kan şekerinin dengelemesi açısından tüketilmesi önemlidir.

Yorgunluğunuzu azaltmak için aşağıdakilere dikkat edin:

- Öğün atlamamaya özen gösterin.
- Az ve sık yiyin.
- Beyaz rafine dilmiş tahıllar yerine; tam buğdaylı, çavdarlı, yulaflı ve kepekli rafine edilmemiş tahılları ve besinleri tercih edin.
- Gün içerisinde 8-10 bardak su içmeye özen gösterin.
- Spor yapıyorsanız ya da çok kalori sarf edip terliyorsanız soda ve taze sıkılmış meyve suları tüketin.
- Yağlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durun.
- Özellikle akşam yemeklerini sebze ağırlıklı olmasına dikkat edin.
- Alkol tüketimini mümkün olduğunca azaltın.
- Kızartmalardan uzak durun, bunların yerine fırında haşlama, buğulama tercih edin.
- Kendinizi yorgun hissettiğinizde muz, çilek veya kivi tüketin.[/COLOR][/SIZE]
“Sabahları uyanıp işe gitmek istemiyorum”,
Sihirli sözcük..