:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Allah’ın Hükmüne Boyun Eğmek
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
“Hayır Hayır Rabbine andolsun ki onlar aralarında anlaşmazlığa düştükleri her konuda sen peygamberi hakem yapmadıkça ve sonra senin kararına kalblerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın tam bir teslimiyetle uymadıkça gerçekten inanmış olmazlar.” (Nisa: 4/65)

“Aralarında ilahi kitap hüküm versin diye Allah’a ve onun elçisine çağrıldıkları zaman mü’minlerin söyleyeceği tek söz işittik ve iman ettik olmalıdır. Gerçek kurtuluşa erenler bunlardır.” (Nur: 24/51)



170. Ebû Hüreyre radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e: “Göklerde ve yerde olanların hepsi Allah’ındır. İçinizdekini açıklasanız davirgs.gif gizleseniz devirgs.gif Allah sizi o yüzden hesaba çeker ve neticede dilediğini bağışlarvirgs.gif dilediğine de azâb eder. Allahvirgs.gif her şeye gücü yetendir” (Bakara: 2/284) anlamındaki âyet nazil oluncavirgs.gif bu durum Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in ashâbına ağır geldi. Bunun üzerine sahâbevirgs.gif Resûl–i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem’in huzuruna gelerek dizleri üzerine çöküp şöyle dediler:

– Ey Allah’ın Resûlü! Bizvirgs.gif namazvirgs.gif cihadvirgs.gif oruç ve sadaka gibi gücümüz yeten amellerle mükellef kılınmıştık. Oysa şimdi sanavirgs.gif gönlümüze gelen ve kalbimizden geçen şeylerden de hesaba çekileceğimize dair bu âyet nazil oldu; buna güç yetiremiyoruz. Bunun üzerine Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Sizden önce kendilerine kitap verilen yahudi ve hıristiyanların dediği gibivirgs.gif işittik ve isyan ettik demek mi istiyorsunuz? Bilâkis sizvirgs.gif işittik ve itaat ettik. Ey Rabbimiz! Bizi mağfiret eylevirgs.gif bizi bağışlavirgs.gif nihayet dönüş sadece sanadırvirgs.gif deyiniz.”

Sahâbîler bu sözleri okuyupvirgs.gif dilleri de ona güzelce alışıncavirgs.gif Allah Teâla peşinden şu âyeti indirdi:

“Resûlvirgs.gif Rabbinden kendisine indirilene iman ettivirgs.gif mü’minler de iman ettiler. Hepsivirgs.gif Allah’avirgs.gif meleklerinevirgs.gif kitaplarınavirgs.gif resullerine inandılar. Peygamberleri arasında hiç bir ayrım yapmayızvirgs.gif dediler. İşittik ve itaat ettik bağışlamanı dileriz ey Rabbimizvirgs.gif dönüş de ancak sanadır dediler” (Bakara: 2/285)

Ashâb inen âyetin gereğini yapıpvirgs.gif bu sözü söylemeye alışıncavirgs.gif Allah Teâlâ daha önceki âyetin hükmünü neshettivirgs.gif şu âyeti indirdi: “Allah hiç kimseye gücünün üstünde bir şey teklif etmez. Herkesin kazandığı iyilik kendi yararınavirgs.gif kötülük de kendi zararınadır. Ey Rabbimiz! Unutur veya yanılırsak bizi sorguya çekme!” Allah Teâlâ:

“Evet” buyurdu.

“Ey Rabbimizvirgs.gif bizden öncekilere yüklediğin gibivirgs.gif bize ağır yük yükleme. ” Allah Teâlâ:

“Evet” buyurdu.

“Ey Rabbimiz! Gücümüzün yetmeyeceği şeyleri de bize taşıtma. Bizi bağışlavirgs.gif kusurlarımızı yok sayvirgs.gif bize acı. Sen mevlâmızsınvirgs.gif o kâfirler gürûhuna karşı bize yardım et” (Bakara: 2/286) Allah Teâlâ:
“Evet” buyurdu.[1]
Allah razı olsn .
ecmain