:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: El Hâlık - El Bâri İsimlerinin Anlamı
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Hâlık: “Eşyayı bir takdir ve ölçü ile yaratan; yoktan var eden.”

Bâri’: “Eşyayı muhtelif şekiller ve suretlerle birbirinden
mümtaz surette yaratan.”

“Her varlığıvirgs.gif bir misali olmaksızın var eden.”

“O Allah kivirgs.gif Hâlık’tırvirgs.gif Bâri’dirvirgs.gif Musavvir’dir. En güzel isimler O’nundur.” (Haşrvirgs.gif 59/24)

Bütün varlık âlemi bu iki ismin tecellileriyle doludur. Bir vişne çekirdeğinde vişne ağacınınvirgs.gif kiraz çekirdeğinde de kiraz ağacının planını yerleştirmek bir takdir işidirvirgs.gif bir ilim eseridir ve o çekirdeklerin böylece yaratılmış olmaları Hâlık ismini gösterir.

Bu çekirdeklervirgs.gif ağaç haline geldiklerinde ve meyve verdiklerinde birbirlerinden daha net biçimde ayrılırlar. İşte bu ayrılıkvirgs.gif bu farklılaşmavirgs.gif bu imtiyaz Bâri’ ismini ilan eder.

Aynı türün fertleri arasında da bir imtiyaz sözkonusudur.

Bu hakikat insanlık âleminde bütün berraklığıyla okunur:

Nutfelerde insanın bütün organlarının şekillerivirgs.gif yerleri büyüklükleri ve sayıları genetik program halinde yazılıdır. Bununla birliktevirgs.gif Allahvirgs.gif her insana da diğerinden bir farklılıkvirgs.gif bir başkalık lütfetmiştir. Bu başkalıklavirgs.gif insanlar birbirlerinden temyiz edilirvirgs.gif ayrılırlar.

O haldevirgs.gif bir insanvirgs.gif yaratılışı ile Hâlık isminivirgs.gif diğer insanlardan farklı olmasıyla da Bâri’ ismini gösterir.

İmam Gazâlî Hazretlerivirgs.gif meseleye biraz farklı yaklaşır ve bu iki isim arasındaki farkı şöyle nazara verir:

“Allahvirgs.gif eşyayı takdir etmesi ve bu takdire uygun olarak yaratması itibariyle Hâlık’tır. Onları yokluktan varlığa çıkarması itibariyle de Bârî’ dir.”