:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Nefsi Bilmek
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Nefsi bilmek zor bir meseledirvirgs.gif fakat bu zor meselevirgs.gif tasavvufunvirgs.gif kemalât yolunun temelini oluşturur. Allah’a ulaşmanın yolu nefsini yani kendini bilmekten geçer.

Allah Tealâ hazretleri buyuruyor: “O kullarıma müjdele! Onlar söze dikkatle kulak verirler ve onun en güzeline uyarlar. Onlarvirgs.gif Allah’ın kendilerini hidayete ulaştırdığı kimselerdir. Onlar temiz akıl sahibi olanlardır.” (Zümervirgs.gif 18)

Ayet-i kerimede geçen “hidayet”ten muratvirgs.gif Allah Tealâ’nınvirgs.gif kendi zatını bilmeleri için kullarında yarattığı manevi bilgi nurudur. Demek ki Allah’ı bilmek istiyorsak hidayete ihtiyacımız var. Allah Tealâvirgs.gif bir kulunu yardımıyla dinî meselelerde anlayışlı yaparvirgs.gif zatını bildirmek isterse hidayet nurunu verir.
ne
Allah Tealâ’nın zatını bilmekvirgs.gif Rasul-i Kibriya s.a.v. Efendimiz’in bildirdiği gibi iman etmekle olur. Onun için Allah Tealâ buyuruyor: “Ey iman edenlervirgs.gif sizi size hayat verecek olan şeylere davet ettiği zaman Allah ve Rasulü’ne icabet edin.” (Enfalvirgs.gif 24).

Buna göre Allah Tealâvirgs.gif mümin kadın ve erkekleri hakikate çağırdığı zamanvirgs.gif onlar nefslerinin Allah’tan gayri şeylere yönelişini dizginlemeye çalıştılar. Çünkü gayriye olan ilgileri Allah’ın davetine mani oluyordu.

“Nefsini bilen Rabbini bilir” sırrının başıvirgs.gif bu şekilde Allah’tan gayriye olan ilginin mahiyetini bilipvirgs.gif kişinin kendini kontrol ederek yüzünü Allah’a çevirmesidir.

Müminvirgs.gif kainattaki en büyük nimetevirgs.gif imana sahiptir. İman nurdurvirgs.gif kuvvettir. İman sahibi olan cihana meydan okur. İmanvirgs.gif marifet-i ilâhiyeyi yani Allah’ı bilmeyivirgs.gif o da muhabbet-i ilâhiyeyi getirir. Muhabbet-i ilâhiye insanı Allah’a yakınlaştırır. Bu mertebeleri aşmış olmak kâmil müminin halidir.

Müminlerin hepsi iman yönüyle birvirgs.gif fakat manevi bilgi ve muhabbet yönüyle farklıdırlar. Abdurrahman Camî hazretlerivirgs.gif “Nefâhatü’l-Üns”de şöyle bildirmektedir:

Marifet-i ilâhiyevirgs.gif dört şeyi bilmekle mümkündür: 1- Nefsini bilmekvirgs.gif 2- Dünyayı bilmekvirgs.gif 3- Ahireti bilmekvirgs.gif 4- Allah’ı bilmek.

Nefsi bilmekvirgs.gif Rasulullah s.a.v. Efendimiz’e uymakla olur. Zümer suresi 18. ayetinde bildirildiği gibi onlarvirgs.gif yani müminlervirgs.gif kâmillervirgs.gif sadıklarvirgs.gif Allah’ın çağrısına dikkatle kulak vererek Rasulullah’a uyanlardır.

Dünya hayatı nefsin lezzetleri içindir. Dünyada ne iş yaparsak altından muhakkak nefsin bir lezzeti çıkar. Allah’a muhtaçlığımız nihayetsiz derecede şiddetli ve kâinattaki her şey O’nun elinde olmasına rağmenvirgs.gif nefsimize karşı çıkamadığımız derecede Allah’ı unutmuş sayılırız. Allah’ın azametini bilirizvirgs.gif iman cihetiyle hiç şüphemiz yoktur ama manevi bilgi ve muhabbet noksanlığıyla Allah’tan gafletimiz vardır.

Allah’a itaat edene şeytan yaklaşamaz. Oysa nefs haram bir işe meyledincevirgs.gif şeytan Allah’ın azametine isyan olan bu çirkin durumun farkına varır ve hemen gidip o kimseyi yoldan çıkarmak için nefse destek verir ve kişinin günaha düşmesine çalışır. Şeytanvirgs.gif nefs ile bu durumlarda ittifak halindedir. Kişinin haramdan vazgeçmemesi için her türlü çirkin telkinle insanı kandırır.

Yukarıdakivirgs.gif “size hayat verecek şeylere davet ettiği zaman Allah ve Rasulü’ne icabet edin” ayet-i kerimesinde bildirildiği gibivirgs.gif şeytanın tuzaklarına düşmemek ve nefsinin şifa bulup haramlardan uzak durmasını isteyenler için devirgs.gif yapması veya sakınması gerekenler bildirilmiştir.

Bütün tasavvuf ehlinin derdi nefsiyledir. Çünkü nefs başıboş kalınca insan hata edervirgs.gif günaha düşer. Nefsini bilip ona karşı dikkatli olanlar ise Allah’ın iznivirgs.gif Rasulullah s.a.v. ve Allah dostlarının manevi yardımıyla doğru işler yapmaya muvaffak olurlar. Böylece cennet yolunavirgs.gif hayırlı bir yola girmiş olurlar.
Çok güzel bir yazıydı.

Allah razı olsun Hasretiim. (:

Teşekkürler.
Okuyan Gözlerine saglik Katre
Allah cümlemizden razi olsun (:
Alıntı:Müminvirgs.gif kainattaki en büyük nimetevirgs.gif imana sahiptir. İman nurdurvirgs.gif kuvvettir. İman sahibi olan cihana meydan okur. İmanvirgs.gif marifet-i ilâhiyeyi yani Allah’ı bilmeyivirgs.gif o da muhabbet-i ilâhiyeyi getirir. Muhabbet-i ilâhiye insanı Allah’a yakınlaştırır. Bu mertebeleri aşmış olmak kâmil müminin halidir.
Günün anlamına uygun harika bir paylaşım,teşekkürler...