:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: İslamda Misafirliğin Önemi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Müslüman toplumlarda misafirlikvirgs.gif İslam'ın çizgileri ile korunanvirgs.gif kutsananvirgs.gif toplumsal yapıya ve bireysel hukuka zarar vermemek için çerçevesi net bir şekilde çizilen bir ilişki biçimidir. Dinimizdevirgs.gif günlük yaşamın bir parçası olan misafirlik her zaman teşvik edilmiştir. Genel olarak misafirvirgs.gif ev halkından olmayıp da evinize ziyarete gelen kişi olarak tanımlanır. Ancak İslam'da misafirliğin sınırları çok geniştir. Peygamberimizin (SAV) şu hadisi İslam'da misafirliğin geniş sınırlarını göstermesi bakımından oldukça açıklayıcıdır: "Birisi bir şehre girdiği zamanvirgs.gif o şehirden ayrılana kadarvirgs.gif kendi dininden olanların misafiridir."

Yani başka bir şehirden gelen tüm Müslümanlaravirgs.gif o şehirde yaşayan Müslümanların kapısının açık olması gerekir. Sadece evini açmak yetmez. Misafirin gönlünü hoş tutmakvirgs.gif ona ikramlarda bulunmak gerekir.
Peygamberimizin misafirlik konusunda pek çok hadisi bulunmaktadır. Gerek Peygamberimiz gerekse de sahabeler misafir seven kimselerdir. İslam dininde misafir ağırlamak evin bereketini ve güzel ahlakı arttırır.

İslam'da misafirliğin önemini net bir şekilde anlatan bir hikâyeyi burada sizlerle paylaşmak isteriz:

Misafir ağırlamayı çok seven sahabelerden birisivirgs.gif eşiyle bu konuda hiç anlaşamamaktadır. Her akşam eve birkaç misafirle gelen sahabeyevirgs.gif karısı kızmaktadır ancak kocası eve misafirlerle gelmeye devam etmektedir.

Sonunda kadınvirgs.gif kocasını Peygamber efendimize şikâyet etmeye karar verir. Hz. Muhammed kadını ve kocasını huzuruna çağırır ve adama misafirden vazgeçip geçemeyeceğini sorar. Adamvirgs.gif "soframda misafir olması bana neşe ve huzur veriyor" der. Kadın ise "çocuklarımın rızkını misafire yediremem" der. Sonunda adam davirgs.gif kadın da orta yolu bulmak üzere eve sadece tek misafir gelmesi konusunda anlaşırlar. Ancak o akşam adam eve gene iki misafirle birlikte gelir. Kadın sinirlenir sinirlenmesine ama gene de misafire ikramda bulunmak için mutfağa gider ve yemek hazırlar. Daha sonra misafirlerden birinin yemeği yemeden kalkıp gittiğini görür. Kocasınavirgs.gif misafirin neden yemek yemeden gittiğini sorduğunda aldığı cevaba inanamaz: "Ben eve konuştuğumuz gibi tek misafirle geldimvirgs.gif ikinci bir misafir yoktu".

Ama kadın iki misafir gördüğüne emindir. Karı-kocavirgs.gif danışmak için tekrar Resulallah'ın huzuruna çıkar.

Peygamber Efendimizvirgs.gif konuyu dinledikten sonra kadının misafir ağırlamanın önemini anlamasını sağlayan şu sözleri söyler: - Evet! Eve iki misafir gelmişti. Fakat bunlardan birisi hakiki insan değilvirgs.gif insan suretine giren rızıktı. Allahvirgs.gif hanımını akıllandırmak için rızkı insan kılığına sokmuştu. Hanımın isevirgs.gif yine misafirler için bir miktar rızkı gözden çıkarıp hazırladıvirgs.gif ama o rızıkvirgs.gif eksilmedi. Şunu iyi bilesiniz kivirgs.gif her misafir kendi rızkı ile gelir. Ve kimsevirgs.gif kimsenin rızkını yiyemezvirgs.gif eksiltemez.

Hatta misafirvirgs.gif bir evin bereketini artırır ve o evin rızkında artma olur." İşte İslam'da misafirlik bu derece önemlidir. Pek çok âlime göre İslam'da misafir kabul etmek farzdır. İslamiyet'e göre misafirin kendi istemesi hâlinde en az üç gün evinizde konuk etmelivirgs.gif bu süre içinde ona güler yüz göstermelivirgs.gif kendisini evindeymiş gibi rahat hissetmesini sağlamalıvirgs.gif ona ikramda bulunmalısınız. Selamlama ve misafiri karşılama da çok önem verilen hususlardandır.


"Şunu iyi bilesiniz kivirgs.gif her misafir kendi rızkı ile gelir. Ve kimse kimsenin rızkını yiyemezvirgs.gif eksiltemez. Hatta misafir bir evin bereketini arttırır ve o evin rızkında artma olur." Hz. Muhammed (SAV)