:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: şilili madenciler özgürlüklerine kavuştu
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Ve sonunda mucize gerçekleşti. Yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gün geçiren Şilili 33 madenci yeryüzüne çıkarılıyor. Madenden ilk çıkarılan Florencio Avalos oldu. Avalos'un yeryüzüne ilk çıktığı anlarda sevinç gözyaşları vardı...

Uzun süre karanlıkta kaldıktan sonra "Aziz Lorenzo" adı verilen operasyon kapsamında tek tek yeryüzüne çıkarılan madencilerin rahatsız olmaması için ortamın fazla aydınlatılmamasına dikkat edildi.

Kriz anında soğukkanlılığını koruyabilen ve sağlık durumu iyi olan madencilere öncelik verildi.

Şimdiye kadar 33 madenciden 13'ü kurtarıldı. 20'si halen yerin altında. Kurtarma operasyonu yaklaşık 10 saattir devam ediyor.

Bir aksilik olmaması halinde genel beklenti yerel saatle gece yarısı civarında tüm madencilerin kurtarılmış olması yönünde.

İlk madenci 31 yaşındaki Florencio Avalos:
Bir kurtarma ekibi görevlisi eşliğindevirgs.gif çelik kurtarma kapsülüyle günyüzüne çıkarılan Şilili 31 yaşındaki Florencio Avalosvirgs.gif ilk olarak 7 yaşındaki çocuğu ve eşi Monica'ya sarıldı.

Daha sonra Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve onu bekleyen birkaç kişiyle daha kucaklaşan Avalosvirgs.gif ilk tıbbi tetkiklerin yapılması için kamp hastanesine götürüldü.

Mario Sepulveda Espina:
Avalos'dan bir saat sonra Mario Sepulveda Espina (39) da çelik kurtarma kapsülüyle sorunsuz bir şekilde gün ışığına kavuştu.

Madenden çıkarılması yaklaşık 15 dakika süren Espinavirgs.gif ilk olarak eşi Katty Valdivia'ya sarıldı.

Mutluluğu yüzünden okunan Espinavirgs.gif "Şili çok yaşa" diye bağırarakvirgs.gif duygularını kendisini bekleyenlerle paylaştı ve "yeraltındaki evinden" getirdiği kayalarıvirgs.gif Şili Devlet Başkanı Sebastian Pineravirgs.gif Madencilik Bakanı Laurence Golborne ve kurtarma görevlilerine dağıttı.

Julian Palma:
Üçüncü madenci 52 yaşındaki Julian Palma da özgürlüğüne kavuştu

Illanes devirgs.gif diğer iki madenci gibi önce eşine sarıldı. Yeni yaşına yerin altında giren Illanes daha sonra Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve Madencilik Bakanı Laurence Golborne ile kucaklaştı.

Bolivyalı Carlos Mamani:
Şili'de özgürlüğüne kavuşan dördüncü madenci de Bolivyalı Carlos Mamani oldu. Mamanivirgs.gif ilk olarak çevresindekileri selamladı ve kendisini gözyaşlarıyla bekleyen yakınlarıyla kucaklaştı.

Jimmy Sanchez:
Madendeki en genç madenci olan 19 yaşındaki Jimmy Sanchez de kurtarıldı. Çevresine gülücükler saçan Sanchez'i babası karşıladı.

Mario Gomez:
Yeraltında kalan madencilerden en yaşlısı 63 yaşındaki madenci Mario Gomezvirgs.gif yeraltından çıkarıldıktan sonra dizlerinin üstüne çökerek dua etti ve ülkesinin bayrağına sarıldı.

Daha sonra eşi Lilianete Ramirez'i kucaklayan Gomezvirgs.gif mahsur kalan madencilerin en tecrübelisi idi. Madene ilk kez 12 yaşındayken inen Gomez'invirgs.gif taş ve kömür tozu soluma nedeniyle madenciler arasında yaygın olarak görülen akciğer hastalığı olan silikoz hastası olduğu belirtildi.

Diğer madencilerin de kurtarılması için çalışmalar sürüyor.

Sağlık durumları iyi

Şili Sağlık Bakanı Jaime Manalichvirgs.gif çıkarılan madencilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanı Manaliçvirgs.gif çıkarılan madencilerin hiçbirine özel tedavi gerekmediğini belirtti.

Bakan ayrıcavirgs.gif kurtarma kapsülünün beklendiği gibi yukarı çıkarken dönüş yapmadığınıvirgs.gif bunun da kapsülün iniş çıkış hızının artmasına olanak sağladığını kaydetti


File.ashx?FileID=394153
'Anka Kuşu' kapsülü ile yukarı çıkıyorlar

Madencileri yaklaşık 70 cm genişliğindeki tünelden dışarı çıkarmak için özel olarak Amerikalı bir teknisyen tarafından tasarlananvirgs.gif 4 mm kalınlığındaki 'Anka Kuşu' adlı çelik kapsülvirgs.gif 2virgs.gif5 metre uzunluğunda ve 54 cm çapında.

250 kilo ağırlığındaki kurtarma kapsülündevirgs.gif 3 saat süreyle yetecek oksijen ve acil durum çıkışının yanı sıra ses ve görüntü sistemi de bulunuyor.

Tek tek yapılan kurtarma işlemi sırasında madencilervirgs.gif eldivenvirgs.gif kaska monte fenervirgs.gif güvenlik botları ve yansımalı özel kıyafetler giyiyor.

Madenciler kapsüldeki diyafonu kullanarak kurtarma ekipleri ile haberleşebiliyor.

Kurtarılan madencileri Devlet Başkanı Pinera ve Madencilik Bakanı Golborne'un yanı sıra yaklaşık 800 madenci yakını ve 2 binden fazla gazeteci karşılıyor.

Çıkarken gözlerini kapalı tutmaları istenen madenciler özel gözlük de takıyor.

Tüm madencilerin madene yakın bir hastanede yaklaşık 2 gün müşahede altında tutulacağı belirtilirkenvirgs.gif sağlık uzmanlarıvirgs.gif bazı madencilerin psikolojik durumlarının hassas olduğunu ve kurtarıldıktan sonra uzun süre stres yapabileceklerini söylüyor.

Kurtarma operasyonun dev ekranlardan izlendiği ülkede "bayram coşkusu" yaşanıyor.

Mahsur madencilervirgs.gif sığınakta kendi koydukları kurallarla günaşırı 2 kaşık ton balığıvirgs.gif bir yudum sütvirgs.gif bir parça kraker ve bir lokma şeftali yiyerek hayatta kaldı.

File.ashx?FileID=394158

Yazar ve senaristler sıraya girmiş durumda


Bu aradavirgs.gif madencilerin yeraltında geçirdiği 2 ay boyunca "yeraltındaki evlerine" gönderilen çok sayıda hediye arasındavirgs.gif Şili ve Real Madrid futbol takımlarının formaları ile Amerikan teknoloji üreticisi Apple'ın patronu Steve Jobs'un gönderdiği Ipod da bulunuyor.

Şili'nin önemli sanayicilerinden multimilyoner Leonardo Farkas da madencilerin ailelerine ve yakınlarına 10 bin dolar değerinde çek gönderdiği belirtiliyor.

Öte yandanvirgs.gif madencilerin yeraltındaki hikayesini kaleme almak isteyen çok sayıda yazar ve senarist sıraya girmiş bulunuyor.