:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Diyarbakır'da 3 bin 392 kız çocuğu okulu bıraktı
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Diyarbakır'da 2008-2009 eğitim öğrenim döneminde ilköğretim okullarından mezun olan kız öğrencilerden 3 bin 392'sinin orta öğrenime devam etmediğivirgs.gif bu kapsamda kız çocuklarının eğitime kazandırılması için çalışma başlatıldığı bildirildi.
Milli Eğitim Şube Müdürü Faysal Yaşavirgs.gif Milli Eğitim Bakanlığı'nca 16 Haziran'da yayımlanan genelge doğrultusunda ortaöğretimde okullaşma oranının artırılmasına yönelik çalışmalara da hız verildiğini belirtti. Diyarbakır'da 2008-2009 eğitim öğretim döneminde ilköğretimden 12 bin 550 kız öğrencinin mezun olduğunu belirten Yaşavirgs.gif bu öğrencilerden sadece 9 bin 158'inin ortaöğretime kayıt yaptırdığını bildirdi.
Kent genelinde 3 bin 392 öğrencinin çeşitli nedenlerle zorunlu eğitimin ardından ortaöğretime veda ettiğine dikkati çeken Yaşavirgs.gif şunları söyledi: “Türkiye'de 2008-2009 eğitim-öğretim döneminde ilköğretimden mezun olan 552 bin 985 kız öğrenciden 460 bin 580'i ortaöğretime kayıt yaptırdı. 492 bin kız çocuğu için okul hayatı sona erdi. Bölgede bu sıkıntı daha fazla yaşanıyor. Hedefimiz zorunlu eğitimi tamamladıktan sonra çeşitli gerekçelerle ortaöğretime gönderilmeyen 3 bin 392 kız çocuğunun eğitime devamını sağlamak.”

“EN BÜYÜK NEDEN MEDYADA YER ALAN OLUMSUZ HABERLER”

Yaşavirgs.gif 17 ilçedeki milli eğitim müdürlüklerinin harekete geçirildiğini belirterekvirgs.gif oluşturulan komisyonlarca okula gönderilmeyen kız çocuklarının adreslerinin tespit edilerek okula gönderilmeme nedenlerinin araştırılmasına başlandığını söyledi.
Bu kapsamda aralarında rehber öğretmenvirgs.gif okul yöneticisivirgs.gif din görevlisi ve kanaat önderlerinin de yer aldığı “ikna” ekiplerinin 2 ayda bin 468 evi ziyaret ederek ailelerle birebir görüştüğünü kaydeden Yaşavirgs.gif kız çocuklarının okula gönderilmeme nedenlerinin başındavirgs.gif medyada yer alan olumsuz haberlerin geldiğini belirtti.

Yaşa şöyle dedi: “Aileler eğitimvirgs.gif ekonomik gerekçelervirgs.gif gelenekvirgs.gif görenekvirgs.gif töre ve yanlış dini algılar nedeniyle kız çocuklarının okutulmasından yana değiller. Eğitim düzeyi düşük olan bu aileler kız çocuklarının eğitimini önemli görmüyor. Kız çocuklarının pansiyonlu okula gönderilmesi de karşı çıkılan bir diğer neden. Zorunlu eğitimi tamamlayan kız çocukları tarladavirgs.gif evde veya mevsimlik işçi olarak çalıştırılıyor. Köylerin ortaöğretim kurumlarından uzak olması ve ortaöğretimde okul sayısının yetersiz olması da aileler için önemli bir gerekçe. Ancak en önemli nedenlerin başında medyada yer alan olumsuz haberler geliyor. Aileler kız çocuklarına yönelik basında yer alan her türlü menfi haberi genelleme yaparak kendi çocuklarının başına da gelebileceği endişesini taşıyor. Özellikle kız çocuklarını olası tehlikelerden korumak adına okula göndermek istemiyor. Burada gelenekvirgs.gif görenekvirgs.gif töre ve yanlış dini algı da söz konusu olabiliyor. Aynı zamanda evde iş gücü olarak gördükleri kızlarını gözlerinin önünden ayırmayarak koruduklarını düşünüyorlar. Ortaöğretim zorunlu hale gelinceye kadar bu gerekçeleri ortadan kaldırarak kız çocuklarının eğitime devamlarını sağlamalıyız.”

PANSİYON VE MESLEK LİSELERİNE DUYULAN İHTİYAÇ

Yaşavirgs.gif ilçe milli eğitim müdürlüklerince 8. sınıfta okuyan ve zorunlu eğitimin ardından okula devam etmeme olasılığı bulunan kız öğrencilerle görüşülerek okula gitmeme veya gönderilmeme nedenleri ile ilgili rapor hazırlanacağınıvirgs.gif bu doğrultuda çözüm yolları aranacağını söyledi.
2009-2010 eğitim öğretim döneminde 38 okulda kız çocuklarının eğitiminin önemine ilişkin “aile bilinçlendirme eğitimleri” verildiğini de anlatan Yaşavirgs.gif 800 kişinin bu eğitimlerden yararlandığını bildirdi.
Ailelerin ergenlik çağına gelen kız çocuklarını kız meslek liselerine göndermek istediğini hatırlatan Yaşa şunları söyledi:
“Ortaöğretimde okullaşma oranının artırılması kız meslek liselerine talebi artırıyor. Bu nedenle kız çocuklarının okullaşmasına yönelik kent genelinde çeşitli hazırlıklarımız söz konusu. Bugünden itibaren kız meslek liselerine her başvurunun kabul edilmesi sağlanacak. Hani ilçesinde hayırsever bir işadamı tarafından 90 yataklı kız öğrenci yurdunun temeli atıldı. Ergani'de 24 derslikli bir kız meslek lisesinin geçen yıl açılışı yapıldı. Diyarbakır'da bir ilköğretim okulunu kız meslek lisesine dönüştüreceğiz. Kayapınar ilçesindeki kız pansiyonunun kapasitesi artırıldı. Yenişehir ilçesinde 24 derslikli bir kız meslek lisesi açıldı. Kız pansiyonlarının tam kapasite ile çalışması sağlandı. 839 yatak kapasiteli kız pansiyonlarına ek olarak Silvan ve Bismil'de 150'şer yatak kapasiteli iki kız pansiyonunun yapımı sürüyor. Erganivirgs.gif Kocaköy ve Lice'de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) işbirliği ile ortaöğretime devam etmeyen kız öğrencilere yönelik günü birlik taşıma ve öğle yemeği projesi hazırlandı.”
Yaşavirgs.gif gelişmiş bir toplumun yolunun kız çocuklarının okullaşmasından geçtiğinivirgs.gif bu çağda okuma yazma bilmeyenvirgs.gif eğitimini sürdüremeyen çocukların olmasının herkesin ayıbı olduğunu ifade ederekvirgs.gif kız çocukları okutulmadığı müddetçe toplumun gelişmesinin beklenemeyeceğini söyledi.
Ortaöğretimde okullaşmayı artırabilmek amacıyla dağınık yerleşim birimleri için taşıma projelerinin hazırlanmasına devam edileceğini anlatan Yaşavirgs.gif şunları kaydetti:
“Ortaöğretime devam etmek isteyen kız çocukları için pansiyon sayısı artırılmasına çalışacağız. Okul ve derslik sayısının artırılması için sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderlerinden destek alacağız. Aile bilinçlendirme eğitimlerine hız vereceğiz. Ailelerin medyada yer alan olumlu haberlere dikkatini çekmeye çalışacağız. SYDV'nca ödenen şartlı nakit yardımının miktarının artırılmasının da son derece faydalı olacağına inanıyoruz” dedi.