:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Dizi yönetmenlerine psikolog önerisi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özcankayavirgs.gif son yıllarda televizyonlarda yer alan dizilerin insanların psikolojisini olumsuz etkilediğini belirterekvirgs.gif ileride tehlikeli bir toplum yaratmamak için dizi yönetmenlerinin mutlaka psikoloğa danışmaları gerektiğini bildirdi.

Özcankayavirgs.gif Türkiye'nin dizi karakterlerinin olumsuz davranışlarını taklit eden çocukların olaylarına şahit olmaya başladığını belirtti.

Bu durumun ülkenin geleceği açısından olumlu bir gidişat olmadığını vurgulayan Özcankayavirgs.gif sadece çocukların değilvirgs.gif büyüklerin de dizilerden olumsuz etkilendiğini savundu.

Televizyonun insanların hayatında büyük yer teşkil ettiğini belirten Özcankayavirgs.gif televizyonların özellikle çocukları pasifliğevirgs.gif edilgen bir öğrenme şekline ve boş bir zaman geçirme yöntemine ittiğini kaydetti.

Özcankayavirgs.gif çocukların hayatı televizyon aracılığıyla öğrendiklerinivirgs.gif ancak televizyondaki olumsuz yayınlarınvirgs.gif çocukların psikolojisini olumsuz yönde etkilediğinivirgs.gif ailelerinden yeterli eğitimi alamayan çocukların televizyondaki karakterlerin etkisi altında kaldıklarını belirterekvirgs.gif çocukların ahlaki eğitiminin de televizyonda sunulduğu şekilde verildiğini söyledi.

Televizyondaki olumsuz dizilerinvirgs.gif filmlerin etkisinde kalan çocukların aileleri tarafından da kontrol edilemez hale gelebileceklerine vurgulayan Özcankayavirgs.gif “Kontrol önce ailedevirgs.gif sonra devlette olmalı. Aile çocuklarının hangi programları izlediğini ve davranışlarını nasıl sergilediğini kontrol edebilmeli ve ileride doğabilecek tehlikelere karşı da önlemlerini önceden alabilmeli” diye konuştu.

Çocuklara yaşına uygun terbiyenin verilmesi gerektiğini ifade eden Özcankayavirgs.gif “Konu biraz eğitimsizliktenvirgs.gif terbiye anlayışındanvirgs.gif ailelerin kolaya kaçmasından kaynaklanıyor” dedi.

DİZİLERDEKİ CİNSELLİK VE ŞİDDET İÇERİÄžİ

Son yıllardaki dizilerin daha çok cinsellik ve şiddet içerdiğine işaret eden Özcankayavirgs.gif en küçük olumsuz davranışın toplumu yanlış şekilde yönlendirebileceğini kaydetti.

Türkiye'nin bir gelişim içerisinde olduğunuvirgs.gif temel ailesel faktörlerin değişkenlik yaşadığını söyleyen Özcankayavirgs.gif bu doğrultuda dizi yönetmenlerine psikolog önerdi.

Dizilerin önce psikologlar tarafından değerlendirilmesi ve daha sonra yayına verilmesi gerektiğini belirten Özcankayavirgs.gif sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye'deki diziler senaryolaştırılırken psikolojik yardım alındığını zannetmiyorum. Bir dizinin toplum sağlığını nasıl etkilediğini düşünen yok. Bir dizi reyting yapar mıvirgs.gif daha çok bunu düşünüyorlar. Diziyi yapanlar psikolojik bir destek alabilir aslında. Şuanda bizim toplumumuzda ciddi bir değişim var. Çok olumsuz şeyler düşünmüyorum ama aile dinamiği değişiyor Türkiye'de. Toplumlar gelişmekte olan bir toplumdan gelişmiş bir topluma gittiğinde çekirdek aile yıkılıyor. Ekonomik sorunlar çözüldükçe kişi bireyselleşiyor. Bireyselleştirme olumlu bir şeyvirgs.gif ama bunun olumsuz sonuçları da var. Aile bağları zayıflıyorvirgs.gif toplumsal bağlar zayıflıyorvirgs.gif fert diye bir şey oluşuyor. Bu aşamadaki yönlendirmeler çok önemlidir.”

“DİZİNİN İÇİNDEYMİŞ GİBİ HİSSEDİYOR”

Dizi ve film karakterlerinin insanlar üzerinde etki bırakabildiğini belirten Özcankayavirgs.gif bir diziye takılıp kalan bir kişinin zamanla kendisini o dizi içerisindeymiş gibi hissettiğini belirtti.

Kendisine gelen hastaları arasında dizi ve film karakterlerinden etkilenenlerin de olduğunu ifade eden Özcankayavirgs.gif “Amerikalı bir aktörle evleneceğini düşünenvirgs.gif hatta onunla birlikte Hollywood'da film yapmaya başlayacağına inanan bir hastam bile var. Görüyorsunuz bir karakter bir insanı nasıl esir alabiliyor” diye konuştu.

Özcankayavirgs.gif dizi yönetmenlerinin psikologların görüşlerine dikkate aldıkları takdirde olumlu bir toplum yaratılabileceğinivirgs.gif aksi takdirde ileride telafisi mümkün olmayan hataların doğabileceğini savundu.