:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: ''YÖK 25 sahte diploma tespit ettik''
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanvekili Prof. Dr. Yekta Saraçvirgs.gif bu yıl 25 sahte diplomavirgs.gif 116 sahte denklik belgesi tespit ettiklerini açıkladı.

Saraçvirgs.gif YÖK'te düzenlediği bilgilendirme toplantısında denklik işlemleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

2004-2010 yılları arasında 44 bin 623 denklik başvurusunun sonlandırıldığını belirten Saraçvirgs.gif bunların haricinde 1668 denklik başvurusunun da reddedildiğini belirtti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) odaya kayıtlı bazı kişilerin diploma veya denklik belgelerinin sahte olduğunu açıklamasına ilişkinvirgs.gif TMMOB'dan belgeleri istediklerini belirten Saraçvirgs.gif oradan 42 belge geldiğini söyledi.

Yaptıkları incelemede bu belgelerden 29'unun sahte olduğunun zaten YÖK tarafından TMMOB'a bildirildiğinin anlaşıldığını ifade eden Saraçvirgs.gif önümüzdeki günlerde TMMOB ile görüşeceklerini ve kendilerinden odaya kayıtlarda şüphelenilen durum olması halinde YÖK'ten bilgi almalarını isteyeceklerini kaydetti.
2010 yılında 116 sahte denklik belgesi tespit ettiklerini açıklayan Saraçvirgs.gif konuya ilişkin durumun kurumlara da bildirildiğini anlattı. Saraçvirgs.gif bu yıl içinde 25 sahte diploma da tespit ettiklerini sözlerine ekledi.
2002 yılından itibaren üniversitelerle irtibata geçilerekvirgs.gif öğrencinin oradan mezun olup olmadığının sorulduğunu anlatan Saraçvirgs.gif 2002'den itibaren sahte diplomaya denklik verilmediğini ifade etti.

Son bir yılda kurumlardan diplomalardan şüphelenerek YÖK'e başvurularda sayının arttığını belirten Saraçvirgs.gif son bir yıl içinde kurumlardan yaklaşık 800-1000 arasında belgelerin sahte olup olmadığına ilişkin soru aldıklarını kaydetti.

Yeni Denklik Yönetmeliği de hazırladıklarını açıklayan Saraçvirgs.gif yönetmelik ile ilgili çalışmaların bittiğinivirgs.gif önümüzdeki günlerde yayınlanacağını söyledi. Yönetmeliğin bazı yenilikler içerdiğini anlatan Saraçvirgs.gif bazı alanlarda daha ayrıntılı sınav yapılabileceğini bildirdi.

Denklik işlemlerinin yürütülmesinde personel sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden Saraçvirgs.gif başvuruda bulunanlara daha hızlıvirgs.gif doğru cevap verebilmek için yönetmelikte yeni bir otomasyon sistemi hazırladıklarını da söyledi.
Yekta Saraçvirgs.gif bir kaç yıl önce Suriye'ye denklik verilmediğinivirgs.gif ancak bir yıla yakındır Suriye'ye de denklik verildiğini belirtti.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULUYOR”

Toplantıda verilen denklik işlemlerine ilişkin bilgi notunda ise yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış ön lisansvirgs.gif lisans ve yüksek lisans diplomalarının denkliğinin YÖK tarafından tespit edildiği belirtildi.

Bilgi notunda şu ifadelere yer verildi:
“Başvurular bireysel olarak değerlendirilmektevirgs.gif diplomanın uluslararası düzeyde veya ikili anlaşmalarla tanınan bir üniversiteden alınmış olmasına rağmen mezuniyet diploması ve diğer belgelerin gerçek olup olmadığıvirgs.gif eğitim programının türüvirgs.gif niteliğivirgs.gif düzeyi konusunda tereddüte düşüldüğü durumlarda ilgili yükseköğretim kurumu veya ilgili ülke yetkili makamlarından bilgi-belge istenerek yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılan inceleme sonucundavirgs.gif belgelerin orijinal olmadığıvirgs.gif üzerinde tahrifat yapıldığı ve belgelerin kişiye ait olmadığı tespit edildiğinde denklik işlemi yapılmamaktadır. Bu kişiler hakkında yasal işlem yapılmak üzere Cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmaktadır.”