:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: YÖK Başkanı: Bazen kendimi küçük hissediyorum
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcanvirgs.gif “Ülkemizde yetiştirilen domates ve buğdayın tohumlarının büyük bir kısmıvirgs.gif Amerika ve İsrail'den geliyor. Bir Türk aydını olarak bazen gerçekten kendimi çok küçük hissediyorum” dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcanvirgs.gif Nevşehir Üniversitesinin akademik yılı açılışı dolayısıyla Nevşehir Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmadavirgs.gif üniversitelerden çok daha fazla yayınvirgs.gif patentvirgs.gif yenilikvirgs.gif çevreylevirgs.gif ülkenin ekonomik sorunlarıyla ilgili yenilikler beklediklerini söyledi.

Bir üniversiteninvirgs.gif içinde bulunduğu toplumun ihtiyaçlarından soyutlanamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Özcanvirgs.gif YÖK olarak üniversiteleri değerlendirirken etrafına ne kadar faydalı oluşuna da bakacaklarını kaydetti.

Türkiye'de zaman zaman çeşitli adlarla grip salgını görüldüğünüvirgs.gif her seferinde büyük paralar sarf edilerek aşı ithal edildiğini anlatan Özcanvirgs.gif şöyle konuştu:
“Son olayda da gördünüzvirgs.gif aşıların büyük bölümü kullanılmadıvirgs.gif geri gitti ama biz büyük paraları yurt dışına transfer ettik. Bu arada hiçbir üniversiteden şöyle bir talep gelmiyor: Madem bu kadar acil bir sorun varvirgs.gif insanlarımız ölüyorvirgs.gif her 6 ayda bir değişik şekilde karşımıza çıkıyorvirgs.gif acaba kendimiz bu aşıyı elde edemez miyiz? Bir-iki üniversite çıksınvirgs.gif Başbakanımıza gitsinvirgs.gif 'Biz bu işi çalıştıkvirgs.gif bu aşıyı ürettikvirgs.gif desteğe ihtiyacımız var' desin. 25 milyon lirayla böyle bir projeye başlamak mümkün oluyor. Bunu talep etsinler isterdim ama hiçbir üniversiteden ses çıkmadı. Ses çıkmıyorvirgs.gif dışarıdan büyük miktarda ilaç alıyoruzvirgs.gif büyük miktarda serum alıyoruzvirgs.gif orada da ses çıkmıyor. Tıbbi cihazların hemen hepsi dışarıdan alınıyor. 'Bunlar burada üretilemez mi?' diyen bir üniversite yok. Sağlık sektöründe çok büyük ilerlemeler oldu ama bağımlılıkta bir azalma yok. Bence sağlıkta ve diğer sektörlerde bağımlılığı azaltacak olan üniversitelerdir.”

“TÜRK AYDINI OLARAK BAZEN KENDİMİ ÇOK KÜÇÜK HİSSEDİYORUM”

Türkiye'ye ABD ve İsrail'den domates ve buğday tohumu ithal edildiğini anımsatan Özcanvirgs.gif şunları söyledi:
“Ülkemizde yetiştirilen domates ve buğdayın tohumlarının büyük bir kısmıvirgs.gif yerli tohumumuz olmadığı için Amerika ve İsrail'den geliyor. Bir Türk aydını olarak bazen gerçekten kendimi çok küçük hissediyorum. Yani biz ihtiyacımız olan domates tohumunu bu ülkede üretemez miyiz? Evvelden atalarımız bu tohumları kendileri üretipvirgs.gif yıllarca bu üretimin devamını sağlamışlar. Biz niye yapmıyoruz? Tohumculukla ilgili bir araştırma enstitümüz olsavirgs.gif buna birkaç üniversitemiz öncülük etse fena mı olur? Sonunun ne olacağı da belli değil. Bu domates tohumunu alıyorsunuzvirgs.gif artık genetik programlama diye bir şey varvirgs.gif içine bir genetik mekanizma yerleştirirler. Hiç bilmediğimiz hastalıklara kapılabiliriz. Böyle şeylerlevirgs.gif zamanla bir milleti yok edebilirsiniz. Öyle bir şeyler yerleştirirler ki 20 yıl içerisinde o tohumdan yiyen insanlar ölür. Öyle tehlikeler de var. Sadece 'aman paramız dışarı gidiyor' endişesiyle söylemiyorum. Üniversitelerimizin bu konularda bize yardım etmesini istiyoruz.”

ÜNİVERSİTELERİN BAŞARISI

Türkiye'de iki üniversitenin dünyadaki ilk 500 üniversite arasında yer aldığını belirten Özcanvirgs.gif şöyle devam etti:
“Üniversiteleri ölçmek için dünyada kullanılan sıralamalar var. Times'ınvirgs.gif yükseköğretim dünya üniversiteleri sıralaması var. Geçen hafta çıkan bir yayında iki üniversitemizin çok büyük başarı elde ettiği ortaya çıktı. Bir üniversitemiz 112'ncivirgs.gif bir başka üniversitemiz de 183. oldu. Türk üniversitelerinin ilk 500'de yer almadığı eleştiriliyordu. İlk 200'de yer almaya başladı. Böyle büyük başarılar istiyorsanızvirgs.gif büyük finansal kaynakları yükseköğretime ve eğitime vereceksiniz. Dünyada ekonomide 17. sıradayızvirgs.gif yabancı dergilerde yayımladığımız makaleler sıralamasında da 17. sıradayız. Ekonomiyle bir paralellik var. Ne kadar koyarsanız o kadar alıyorsunuz.”

Avrupa'daki üniversitelerin belirli standarda ulaşmak için birbirleriyle yarıştıklarını anlatan Özcanvirgs.gif “Okul dışında alınan kredilerin bir şekilde okul kredisi haline çevrilmesiyle ilgili bir sistem uyguluyorlar. Örneğin siz çalışıyorsunuz ama üniversiteye gidipvirgs.gif birkaç ders alabiliyorsunuz. O dersleri artırıpvirgs.gif lisans diploması almaya yetecek kadar kredi toplayabilirsenizvirgs.gif o üniversite size lisans diploması veriyor. Biz de dışarıdaki iş tecrübelerini akademik kredilere çeviremiyoruz. Bu yönde bir eksiğimiz var. Onun dışında diğer Avrupa ülkelerindeki üniversiteler gibi elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İyi bir yerdeyiz ve bu yerimizi koruyoruz” diye konuştu.