:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Ek Besinlerin Hazırlanması
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Meyveler

Elma: Elma yıkanır, kaynar sudan geçirilir, soyulur. Cam rendede veya makinede püre haline getirilir. Çift kat tülbentten suyu sıkılır. Su veya püre olarak yedirilir.

Şeftali: Şeftali yıkanır, kaynar sudan geçirilir, kabuğu soyulur, dilimlere ayrılır, çatalla veya makinede püre şekline getirilir. Tülbentten suyu sıkılır. Su veya püre olarak yedirilir.

Portakal: Suyu sıkılarak verilir.

Muz: Çatalla veya makinede püre şekline getirilir. İsteniyorsa, portakal veya elma suyu ile biraz sulandırılabilir.

Sebzeler

Karışık sebze maması: Başlangıçta sulu çorba, zamanla kıvamını koyultarak püre halinde varilebilir.

1. hafta: 3 fincan su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Tel süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır.

2. hafta: Yukarıdaki gibi pişirilir. Tel süzgeçten veya makineden havuçlar ve patatesler ezilerek püre şekline getirilerek geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır.

3. hafta: 3 çay fincanı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patatese ek olarak 1 çay kaşığı pirinç her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin; ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz + birkaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 kereviz, ertesi gün taze kabak v.b) eklenir. Tel süzgeçten veya makineden geçirilerek elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir

Muhallebi

Muhallebi inek sütü veya formül sütler ile endüstriyel unlu besinler tarifelerine göre süt veya su ilavesi ile hazırlanır.

Formül Süt Muhallebisi: 250 ml su, 3 büyük çay kaşığı pirinç unu, 2 büyük çay kaşığı toz şeker karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirildikten sonra 6 ölçek formül sütü tozu katılır. Gerekirse tel süzgeçten geçirilir.

Yumurta ve Etler

Yumurta
Yumurta katı olana kadar haşlanır. Sarısından ilk gün 1/2 küçük kahve kaşığı olarak başlanır. Gün aşırı ve her defasında miktar arttırılarak 8-10 gün sonunda sarısının tamamı verilir. Başlangıçta sebze öğününde, daha sonra sabah kahvaltısında verilir.

Karaciğer püresi

Dana ve kuzu karaciğeri yıkanır. Üzerindeki zarı çıkarıldıktan sonra haşlanarak pişirilir. Rendelenerek veya makinede püre haline getirilir. Sebze püresine karıştırılarak verilir. İlk 5 günde 1 çay kaşığı (5gr) başlanarak 5 çay kaşığına çıkarılır.

Köfte

Yağsız, sinirsiz dana veya sığır kıymasından, çok az ekmek ufağı ilavesiyle hazırlanır. Yağsız tavada veya ızgarada pişirilir. İçinin de iyice pişmesine dikkat edilir ve sebze püresi ile birlikte verilir.

Balık, tavuk

7 aylıktan sonra haşlanmış veya ızgarada pişirilmiş beyaz etli balıklar verilebilir. Tavuk eti makineden geçirilerek hazırlanır. Kılçıklı balıkların iyi ayıklanması gerekir. Alerji yönünden dikkatli olunmalıdır.