:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Bebeğinizin vücut dili
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Bebeğinizin vücut dili
Bebeğiniz konuşmayı öğrenene kadar derdini vücut dilini kullanarak, mimiklerle anlatmaya çalışacaktır. İlk deneyimlerini yaşayan anne babalar için bebeğin ne anlatmak istediğini anlamak biraz zordur. Zamanla bebeğin hareketlerini çözebilir, hareket ve mimiklerinden ne demek istediğini anlayabilirsiniz. Böylece hem bebeğinizin kendine karşı duyduğu güveni gelişir, hem de aranızdaki bağ güçlenir.

Minik bebeğiniz ağzını sımsıkı kapatıp, başını çeviriyorsa, gözlerini kısıp, ellerini birleştirip, çığlık atarak gülüyorsa ya da yüzünü kızartıp sonra yaygarayı basıyorsa kesinlikle size bir şeyleri anlatmak istiyordur.
Ancak bebeğin vücut dilini anlamak pek de kolay bir iş değil. Bebeğiniz ağlıyorsa “Acaba karnı mı aç; bir yeri mi ağrıyor?“ gibi sorular sizi panikletebilir. Ama dikkatli ve sezgileri güçlü anneler bebeklerini kısa sürede anlar ve ne demek istediklerini çözebilir. Onu yakından takip edip, hareketlerini çözdünüz mü bu iş tamam demektir. Zaten bütün bebekler ortak bir dil kullanır. Sevinme, şaşırma, ürkme gibi tepkiler tüm bebeklerde aynıdır. Eller ve kollar açılır, dudak bükülür, sevinç çığlıkları atılır… Olumlu olanların yanı sıra olumsuz mesajları da anlamak kolaydır.

Ekşimiş bir yüz, gergin bir ifade mutsuzluğu gösterir.

İlgiden sıkılmış bir bebek eliyle yüzünü örter, kulağını eller. Böyle bir durumda onunla oynamayı durdurun. Size kollarını uzatırsa oyuna devam edin, ancak kucağınızdan kurtulmaya çalışırsa bu onun artık yorulduğunu, oynamak istemediğini gösterir. Bebeğinizle birlikte vakit geçirirken onun verdiği ipuçlarıyla hareket ederseniz, hem size karşı güveni gelişir, hem de kendini sevgi ve güven dolu bir ortamda hisseder. Onun size gönderdiği tüm sinyallere duyarlı olduğunuz zaman yaşam ikiniz için de daha kolay olacaktır.
Eğer bebeğiniz çok küçükse jest ve mimikleri size yardımcı olacaktır. Bol bol konuşmanız onun için çok rahatlatıcı olur ve iletişimi güçlendirir. Sizi anlamayabilir, ama büyük bir dikkatle sizi inceler ve dinler. Konuşma ritminize uygun hareketler yapar. Dört- altı ay arası bebeklerde öğrenme süreci hızlıdır ve onunla diyaloglarınız daha da kolaylaşır. Artık onun ne demek istediğini ve ne yapacağını önceden anlayabilirsiniz. Ona gülerken yüz ifadenizi değiştirip suratınızı astığınızda o da hemen dudağını büküp ağlayacaktır.

Altı aylık bir bebek, artık sizin ilginize duyduğu heyecanı paylaşmak için tepki verir. Yüzünde beliren her mimiğin bir anlamı vardır ve annenin yüzündeki ifadeyi taklit etmeye başlar. Tıpkı kelimelerle iletişim kuruyormuş gibi mimiklerini kullanır. Onuncu ayda bebeğiniz mutlu, kızgın ya da heyecanlı olduğunu ifade etmeye çalışır. Zaten artık anne baba bebeklerinin dilini çözmüş olur. Bebekler yüz ifadeleriyle rahatsızlıklarını da anlatmayı başarırlar. Yüzlerindeki acı ifade dişleriyle ilgili bir sorun olduğunu gösterebilir.
Bebekler mutlu olduklarında göz bebekleri büyür, alınları kırışır, ağız ve gözlerini iyice açarlar.

Sıkıldıklarında ıkınıp, sıkınır, yüzlerini asarlar. Böyle durumlarda onları rahat bırakın.
Bebeğiniz suratını ekşitip, eliyle sizi itiyorsa bu, “Mamayı yemek istemiyorum” anlamına gelir.
Canlı, gülümsüyor ve neşeli ise bu, ”Oyun oynamak istiyorum” demek olur.
“Ooo” gibi bir çığlığın anlamı, oyuncağını çok beğendiğini gösterir.
Gözlerinden yaş gelmeden sürekli ağlıyorsa, bulunduğu ortamdan sıkılmış demektir. Onun dikkatini başka bir şeye çekebilirsiniz.