:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Her Yil 4 M?lyar Ekmek ??pe G?d?yor ...
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
ekmek_yeni03.jpgHER YIL 4 M?LYAR EKMEK ??PE G?D?YOR

Sa?l?k Bakanl???, T?rkiye'de y?lda ?retilen yakla??k 44 milyar ekme?in 4 milyar?n?n israf edildi?ini bildirdi. Rapora g?re, ekmek uygun ko?ullarda saklanmad??? i?in bayatl?yor, bayatlad??? i?in de ??pe at?l?yor.
Sa?l?k Bakanl???ndan, D?nya G?da G?n? dolay?s?yla yap?lan a??klamada, Refik Saydam H?fz?ss?hha Merkezi Ba?kanl???nca ''Sa?l?kl? Beslenme ve G?da ?sraf?'' konulu bir rapor haz?rland??? belirtildi.
Raporda, T?rkiye'de her g?n ?retilen 120 milyon ekme?in yakla??k 12 milyonunun israf edildi?i vurgulanarak, bunun ekonomiye zarar?n?n g?nl?k 2.6 milyon YTL oldu?u kaydedildi.
Vazge?ilmez besin maddelerinin ba??nda yer alan ekme?in raf ve saklama s?resinin k?sa oldu?u hat?rlat?lan rapora g?re, ?lkede y?lda ?retilen yakla??k 44 milyar ekme?in y?zde 16's? evlerde olmak ?zere, yakla??k 40 milyar? t?ketiliyor, 4 milyar? da israf ediliyor.
T?rk halk? her y?l ekme?e 7 milyar dolar ?derken, israf edilen ekmek nedeniyle ekonomik kay?p y?ll?k 700 milyon dolar? buluyor.
3 b?y?k ildeki g?nl?k ekmek israf? ise 750 bin YTL tutar?nda.
?stanbul'da g?nde 2 milyon, Ankara ve ?zmir'de ise 600 biner ekmek israf ediliyor.
Ekmek israf?, t?ketimin az oldu?u gelir d?zeyi y?ksek kesimde daha fazla.

UYGUN KO?ULLARDA SAKLANMIYOR
Rapora g?re, ekmek uygun ko?ullarda saklanmad??? i?in bayatl?yor, bayatlad??? i?in de ??pe at?l?yor.

Ekmek israf?nda y?zde 70 oran? ile yemekhaneli i? yerleri, hastane, yat?l? okul, ??renci yurdu, otel ve lokantalar ba?? ?ekiyor.
Raporda, ekmek israf?n?n ?nlenmesi i?in ?u uyar?lar yer al?yor:
- Hastane, yat?l? okul, askeri birlik ve ??renci yemekhanelerinde 'ekmek israf? ?nleme planlar?' acilen hayata ge?irilmeli,
- ?retim talebe g?re planlanmal?,
- Raf ?mr? uzun kaliteli ekmek ?retilmeli,
- F?r?nda veya sat?? yerinde uygun ko?ullarda korunmal?,
- Ekme?in pi?irilmesi ile sat??? aras?ndaki s?re en aza indirilmeli,
- Po?etlenmeli,
- K???k gramajlarda ?retilmeli,
- Toplu yemek t?ketim yerlerinde dilimlenmi? veya k???k boyutlu ekmek verilmeli,
- Orta derecede bayatlayanlar d???k fiyattan sat?lmal?.
Bu konuda ev han?mlar?na da ?nemli g?revler d??t??? belirtilen raporda, ''Evlere ihtiya?tan fazla ekmek al?nmamal?, ekmek po?ette saklanmal?, uzun s?reli saklama ama?lan?yorsa ekme?in derin dondurucuda ve po?et i?erisinde bayatlamad??? unutulmamal?d?r'' denildi.