:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Sınav - Performans Kaygısı
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Performans kaygısıvirgs.gif normalde çeşitli hormonal etkilerle aktive olan ve performansı artıranvirgs.gif zihnin daha etkin çalışmasını sağlayan sistemin aşırı ve kontrolsüz halde etkin olmasıdır. Burada yarardan ziyade zarar ortaya çıkmakta ve tersine endişe performansı olumsuz etkilemektedir. Gerek ergenlerde gerekse yetişkinlerde rastlanan endişe halleri; panik hastalıklarvirgs.gif yaygın anksiyete bozukluğuvirgs.gif sosyal anksiyete bozukluğuvirgs.gif travma sonrası stresvirgs.gif obsessif-kompulsif bozuklukvirgs.gif fobilervirgs.gif insan içine çıkamama gibi çeşitli durumlardavirgs.gif performans kaygısı ve otorite rolündekilere karşı endişe ve korku gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.


Sınav kaygısıvirgs.gif bireyin sınav öncesindevirgs.gif sürecinde ya da sonucunda yoğun olarak yaşadığıvirgs.gif sıklıkla heyecanvirgs.gif korkuvirgs.gif konsantrasyon zorluğuvirgs.gif bilgileri hatırlamada zorlanmavirgs.gif panik duygusu ve olumsuz düşüncelerin eşlik ettiği bir genel uyarılmışlık durumudur. Bunlara ek olarak bireyde; sık sık idrara çıkma ihtiyacıvirgs.gif ishalvirgs.gif titremelervirgs.gif ağlama nöbetlerivirgs.gif kusmavirgs.gif ateşvirgs.gif terlemevirgs.gif nefes alış ve verişte artışvirgs.gif baş ağrısı gibi belirtiler de görülebilir. Sınav kaygısıvirgs.gif bir diğer deyişle performans kaygısıvirgs.gif sınav performansını olumsuz yönde etkiler ve bireyin potansiyelini kullanamamasına yol açar. Kaygıvirgs.gif heyecan ya da diğer belirtilerden bir kısmı optimal düzeyde olmak şartıyla normaldir ve bireyin konsantre olmasını destekleyicidir.




Fizyolojik kökenli ihtiyaçlardan kaynaklı olarakvirgs.gif yorgunlukvirgs.gif uykusuzlukvirgs.gif hatalı beslenme gibi ( Uykusuz kalıp sınava girme gibi );
Ebeveyn tutumlarından kaynaklı olarakvirgs.gif anne- babanın beklentilerine yanıt verememe temelli (Annem-babam başarısız olursam ne der gibi);
Bireyin sahip olduğu olumsuz düşünceler temelli (Zaten yapamayacağımvirgs.gif sınavda hepsini unutacağım gibi);
Bireyin yeterince çaba göstermediğivirgs.gif verimli çalışmadığı durumlar sonucu yaşanan kaygı (Son gün 1 saat çalışmak ve konuları yetiştirememek gibi)
Günümüzde sınav kaygısı deyincevirgs.gif ilk akla gelen büyük sınav ÖSS'dir. Üç buçuk saatlik bir süre zarfındaki performansları sonucunda gençlerin tercih edecekleri meslekler belirlenmekte ve bu da sıklıkla sınav kaygısını beraberinde getirmektedir. ÖSS döneminde sınav kaygısı yaşayan ergenlervirgs.gif çoğunlukla psikolojik desteğe ihtiyaç duymaktadır.


Bu zorlu dönemde ergenlerde bireysel terapi içinde bilişsel-davranışçı psikoterapi ve hipnoterapivirgs.gif EFTvirgs.gif yüzleştirmevirgs.gif desensitizasyon gibi farklı özgün terapiler destekleyici olmaktadır. Bununla birlikte sınav öncesinde ÖSS'ye girecek adaylardan oluşan grup psikoterapileri de kullanılmaktadır.