:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Takıntılarımız..
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Psikolojide Takıntı

Takıntı (obsesyon) ya da saplantı psikiyatri sözlüklerinde “yanlış olduğunu bildiğimiz halde kafamızdan atamadığımızvirgs.gif mantık ve muhakeme ile uzaklaştırılamayanvirgs.gif arzu edilmeyen saplantı halindeki fikirler” ya da “bilince takılarak korku ve bunalım yaratanvirgs.gif kişinin istemli çabalarına karşın kurtulamadığı ısrarla tekrar eden düşüncevirgs.gif hayal ya da tepiler olarak” tanımlanır.
Mikrop kapma düşüncesivirgs.gif aykırı cinsel düşünceler ve küfürlü dinsel düşünceler takıntılara örnek olarak gösterilebilir.
Bu düşünceleri etkisizleştirmek için yapılan hareketlere ise kompülsiyon adı verilir. Mikrop kapma takıntısını gidermek üzere aşırı temizlikvirgs.gif küfürlü dinsel düşüncelere karşı dualar etmevirgs.gif birtakım kelimeleri sessizce tekrar edip durma veya içinden sayı sayma kompülsiyonlara örnek olarak gösterilebilir. Takıntılar kişinin anksiyetesini (kaygı) arttırırlar; kişi de anksiyetesinden kurtulmak için kompülsiyonlara yönelir.

Birkaç takıntı örneği;
Temizlik: Saatlerce el yıkamakvirgs.gif banyo yapmak veya tekrar tekrar ev temizlemek.

Tekrarlama: Takıntılı düşünce ile oluşan sıkıntıyı gidermek için tekrarlayan davranışta bulunmak veya akıldan başka düşünceler geçirmek. Yakınlarının başına kötü birşey gelebileceğini düşünen bir hasta bunun olmaması için halen yapmakta olduğu davranışı ikinci kez yaparak bu düşünceden kurtulabilir.

Kontrol etme: Evine bir şey olacak veya yangın çıkacak korkusu ile kapıyı veya tüpün kapalı olup olmadığını tekrar tekrar kontrol etmek.

Biriktirme: İşe yaramayan birçok eşyayı biriktirmek. Örneğin bazı kişilerde yeterli yeri olmadığı halde gazetelervirgs.gif boş kavanozlar veya konserve kutuları gibi işe yaramayan şeyleri atamama davranışı görülebilir. Hatta son birkaç yıl içerisinde gazetelere yansıyan çöplük evler buna en güzel örnek olarak değerlendiriliyor.

Sayma: Yolda yürürken kaldırım taşlarını saymak ve araba plakalarını okumakvirgs.gif günlük işleri yaparken belli sayılarda tekrar etmek. Kazağını üç kere giyip çıkarmak veya aynı yere beş kere gitmemek.

Tamamlama: Bu hastalar ise davranışı mükemmel olana kadar tekrar tekrar yaparlar. Örneğin kirlilik takıntısı olan bazı hastalar önce musluğuvirgs.gif lavaboyu ve sabunu yıkar (genelde belli sayıda)virgs.gif daha sonra elini belli sayıda yıkar ve sonra aynı işlemi tekrarlar.

Aşırı tertipli ve düzenli olma: Örneğin çalışma odasında her şeyin simetrik durması veya masanın üstündeki her şeyin belirli bir sıra ile dizilmesi gibi.

Takıntınız var mı?Varsa ne gibi takıntılarınız var?rolleyes.gif
bişey unuttum mu acaba diye sürekli sorarım kendime bu konuda takıntılıyımdır Big GrinBig Grin
Bu yazılanaların yanında benim takıntılarım yokmuş onu farkettim..
Teşekkürler paylaşım için..
Yararı olduysa ne mutlu bana Smile

Rica ederm Tongue
bendee hep buzdoalbınnın önünden geçrken mutlaka acelem olsa bile açar bi bakarımBig Grin

tşk paylaşım için
Rica ederm Smile