:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Hava kirliliği, solunum yolu enfeksiyonu riskini artırıyor
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, özellikle kırsal kesimde yakılan ateşlerden çıkan dumanlarla oluşan hava kirliliğinin solunum yolu enfeksiyonları riskini artırdığını söyledi.

Çevresel şartların solunum yolu enfeksiyonlarının insandan insana yayılmasını kolaylaştırdığına dikkat çeken Cingöz, gelişmiş ülkelerde en çok çocuk ölümlerinin akut solunum yolu enfeksiyonlarından meydana geldiğini vurguladı.

Her yıl 3 milyon çocuğun hayatını bu hastalıklar yüzünden kaybettiğini belirten Cingöz, "Bu ölümlerin 0-12 aylık, özellikle iki aylıktan küçük bebeklerde olmaktadır. Beslenme bozukluğu olan çocuklarda basit bir soğuk algınlığı kolayca zatürreye dönüşmekte ve beslenmesi normal olan çocuklara nazaran bu çocuklarda zatürreeye bağlı ölümler 12 misli daha çok görülmektedir." dedi

Solunum yolu enfeksiyonlarında, çocuğun beslenmesine daha da dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Cingöz, "Hastalık sırasında beslenme sürdürülmeli ve çocuklara ek öğün verilmelidir. Bu ek öğün çocuğun hastalığı sırasında kaybettiği kiloları alana kadar sürdürülmelidir. Burun akıntısı temizlenmelidir. Bunun için yumuşak bir mendil veya SF denen hafif tuzlu steril su kullanılmalı. İçinde tıbbi madde bulunan burun damlaları zararlı olabileceği için kullanılmamalıdır. Sıvı miktarı artırılmalı. Boğaz ağrısı ve öksürük, evde hazırlanan bazı maddelerle azaltılıp düzeltilmelidir. Şekerli çay, ıhlamur gibi bazı içecekler güvenilir ev solüsyonları olarak kullanılabilir." şeklinde konuştu.