:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Irak’a sıcak takip baskısı
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Aktütün Sınır Karakolu’nu hedef alan hain saldırı sonrası Irak’a yönelik diplomasi ablukası başlatan Dışişleri Bakanlığı, dün kendi içinde başta Irak ve Güvenlik daireleri olmak üzere ilgili birimlerle bir koordinasyon toplantısı düzenledi.

Bu toplantıda, iki ülke arasında Eylül 2007’de imzalanan Terörle Mücadele Anlaşması’nda boş bırakılan "sıcak takip maddesi"nin Bağdat tarafından kabul edilmesi için Irak’a baskı yapılması görüşü ağır bastı. Dışişleri Müsteşarı Ertuğrul Apakan başkanlığında yapılan toplantıda, Irak’la ilişkiler her boyutuyla ele alınırken, şu iki konu öne çıktı:

4. madde doldurulsun

İki ülke içişleri bakanları, 23 Ekim’de Amman’da düzenlenecek Irak’a komşu ülkeler toplantısında biraraya gelecek. Bu toplantıda, Irak’tan 2007 Eylül’ünde iki ülke arasında imzalanan Terörle Mücadele Anlaşması’nda boş bırakılan ve "sıcak takibi" içeren dördüncü maddenin içinin somut olarak doldurulup, Irak Parlamentosu’nca onaylanması istenmeli. Sözkonusu madde, anlaşmayla ilgili 1 yıl önce Ankara’da yapılan toplantıda Irak Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesud Barzani’nin muhalefetiyle karşılaşınca, boş bırakılarak anlaşma imzalanmıştı.

Irak’a sınır güvenliğini artırması için teknik, teçhizat ve yönetim anlamında destek ve eğitim verilmesinin de toplantıda gündeme geldiği öğrenildi.

Dışişleri’ne göre ’uygun’

Toplantıda yarın yapılacak terör zirvesinde askerin "yetki artırılmasına" ilişkin taleplerinin AB’ye uyumlu olarak ne şekilde karşılanabileceği de ele alındı. Sızan bilgilere göre Dışişleri, hain saldırıya başta AB olmak üzere dünyadan gelen tepkiler dikkate alındığında, arama-gözaltı ve sorulama yetkilerindeki kısıtlamaların yeniden görüşülmesinin konjonktüre uygun olduğunu düşünüyor.