:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Türkçe raporunda ’inkılap’ anlaşmazlığı
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Türkçe’deki bozulma ve yabancılaşmanın önlenmesi, Türkçe’nin korunması ve geliştirilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun raporu dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü.

Meclis’te hükümet adına konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, rapordaki "dil inkılabı" tanımına itiraz etti. Günay, "Bu inkılap sözcüğü 12 Eylül’ü anımsatıyor bana. Devrim denmesin diye bir dayatmayı anımsatıyor. Harf devrimi yaşadı Türkiye. Doğrudur, dilde devrim olmaz, inkılap da olmaz. Harfte oldu, onun adı da devrimdir. Bu sözcük bugün çocuklar tarafından da kullanılıyor, devlet tarafından da kullanılıyor" dedi.

Noktalarına ne oldu?

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise "Yıllarca öğretmenlik yaptım. Önüme bir öğrenci ’iddaa’ yazılı bir kağıt getirse üzerini çizerdim. Ama bugün devlet ’İddaa’ adıyla bahis oynatıyor. Turkcell’i kullanıyoruz. Türk’ün ü’sünün noktalarına ne oldu? Sonuçta ilk söylendiğinde anlayamayan bir nesil gelecek" diye konuştu. İnce’ye destek veren Günay, "Kamunun iddia sözcüğünü bozan bir şans oyununa izin vermesini çok yadırgamıştım, bugün de aynı görüşü sürdürüyorum. Özellikle devletin böyle bir yanlış kullanıma yol açmaması gerektiğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Şarkılara alt yazı

Rapordaki bazı öneriler şöyle:

Eurovision Şarkı Yarışması gibi uluslararası yarışmalara mutlaka Türkçe eserle katılınsın. Televizyonlarda şarkı ve türkülerimiz alt yazıyla sunulsun. Cumhurbaşkanlığı üç yılda bir Türk Diline Hizmet Ödülü versin. Memurluğa girişte Türkçe sınavını geçme şartı aransın. Türkçeyi küçümseme, Türkçe’nin konuşulmasını yasaklama gibi Türkçeye karşı saygısızlıkta bulunanları, Dışişleri Bakanlığı bir nota ile uyarsın. Azınlık okulları ve yabancı okullar her yıl denetlensin. Bu okullarda Türkçenin ihmal edilmesine izin verilmesin. BM nezdinde Türkçe’nin resmi dil olarak kabulü sağlansın.
Süper bir konu. Teşekkürler...