:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: AİHM yeni kararı
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
AİHM, türban çizgisini koruyor

Derslere türbanla girmekte ısrar ettikleri için görevden alınan iki öğretmenin, din özgürlüklerinin ihlal edildiği ve ayrımcılık yapıldığı yönündeki iddiaları, AİHM tarafından daha başvuru aşamasında geri çevrildi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iki imam hatip lisesi öğretmeninin Türkiye’ye karşı açtıkları davada, türban konusundaki tavrını koruduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Derslere türbanla girmekte ısrar ettikleri için görevden alınan Fatma Karaduman ve Sevil Tandoğan’ın din özgürlüklerinin ihlal edildiği ve ayrımcılık yapıldığı yönündeki iddiaları, AİHM tarafından daha başvuru aşamasında geri çevrildi. AİHM kararına gerekçe olarak daha önce türban konusunda aldığı kararları örnek gösterdi.
Karaduman ve Tandoğan, Sakarya İmam Hatip Lisesi’nde görev yaptıkları dönemde derslere türbanla girdikleri ve bu tutumlarında ısrarcı oldukları gerekçesiyle 2001’de Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından görevden alındılar.
Fatma Karaduman ve Sevil Tandoğan, haklarındaki kararda iç hukuk yoluyla herhangi bir değişiklik sağlayamayınca konuyu AİHM’ye taşıdılar.
Davacılar, şikâyet başvurusunda derslere türbanla girememelerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) din özgürlüğünü garanti altına alan 9. maddesine ve ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesine aykırı olduğunu savundu.
Davacılar, başvurularında ayrıca Danıştay’daki itiraz sürecinde başsavcının görüşünün kendilerine geç iletilmesinin, AİHS’nin adil yargılanmayla ilgili 6. maddesinin ihlali anlamına geldiği tezini işledi.

Başvuru aşamasında ret
AİHM, davacıların derslere türbanla girememelerini din özgürlüğünün ihlali ve ayrımcılık olarak gösterdikleri tezi daha başvuru aşamasında geri çevirdi. AİHM, öğretimin tarafsızlığının önemine dikkat çekerek örnek olarak da türbanla ilgili Leyla Şahin davasında alınan kararı gösterdi.
AİHM’nin türbanla ilgili şikâyetleri daha başvuru aşamasında, esastan incelemeye gerek görmeksizin geri çevirmesi, bu konuda daha önce alınan kararlarda altını çizdiği ve türban yasağını insan hakları ihlali olarak görmeyen tavrının arkasında kararlı bir şekilde durduğunu göstermesi açısından önem taşıyor.
AİHM, başsavcı görüşünün davacılara zamanında iletilmemesini ise adil yargılanma hakkının ihlali olarak değerlendirdi. Mahkeme, davacıların mahkeme masrafları da dahil olmak üzere toplam 420 bin euro tutarındaki tazminat talebini de geri çevirdi.

Milliyet
Bir insanın dini allah ile kendi arasındadır anlamadığım bası acıklar namusuz flan mı sanıyo bu insanlar..!sanki tün türkiye cumhuriyeti onlara hayranda baslarını açıpta ders veremio ders verdiği insanlar en fazla 17 yasında.17 yasındaki çocuk senin basın açıkta sana taciz edicek..Elhamdülillah müslümanım dinim allahla benim aramdadır basımı kapatıp dedikodu su bu pis islere bulasıp sonrada türban die bağırmaktansa bu halimle memnunum ben burda tüm bası kapalı annelermz ninelerimiz bunlardan bahsetmiorm bunu araç olarak kullanıp gündem yapanlara sinir oluyorum..benim de teyzem ananem ailemde çoğu insanın bası kapalıdır ama devlet sen basını buraya girince acacıksın diorsa o doğrudur açar sansasyon yaratmaya gerek yok kendini ortaya atmayada.ben çok bbasını kapatıp eroin satan baska islere pisliklere karısan gördüm.bizim ananelerimizn annelermizn basörtüsünü pisliğe bulastıranlara kendilerini ortaya koymak isteyenlere aihm güzel cevap vermis tebrik ederim
eee bizim Dış işleri bakanımız şikayet edicek bizi Aihm neSmile
caslum Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Bir insanın dini allah ile kendi arasındadır anlamadığım bası acıklar namusuz flan mı sanıyo bu insanlar..!sanki tün türkiye cumhuriyeti onlara hayranda baslarını açıpta ders veremio ders verdiği insanlar en fazla 17 yasında.17 yasındaki çocuk senin basın açıkta sana taciz edicek..Elhamdülillah müslümanım dinim allahla benim aramdadır basımı kapatıp dedikodu su bu pis islere bulasıp sonrada türban die bağırmaktansa bu halimle memnunum ben burda tüm bası kapalı annelermz ninelerimiz bunlardan bahsetmiorm bunu araç olarak kullanıp gündem yapanlara sinir oluyorum..benim de teyzem ananem ailemde çoğu insanın bası kapalıdır ama devlet sen basını buraya girince acacıksın diorsa o doğrudur açar sansasyon yaratmaya gerek yok kendini ortaya atmayada.ben çok bbasını kapatıp eroin satan baska islere pisliklere karısan gördüm.bizim ananelerimizn annelermizn basörtüsünü pisliğe bulastıranlara kendilerini ortaya koymak isteyenlere aihm güzel cevap vermis tebrik ederim

Size gönülden katılıyorum değerli arkadaşım, çok teşekkürler.
Arkadaslar turbani basi kapatmayi namus olcusu yapmamak gerekir. Ben bu yasagi daha hala sacma buluyorum. Neyse AIHM basvurmadan once kendi topragimizda olan biteni, anayasa mahkemesinin aldigi karari konusmak gerek... AIHM de sanki hak vercekmiydiler? Asla Smile