:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: güzel bir sohbet
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
SOHBET

Câfer-i sadık hazretlerinin oğlu musa kazım için olan nasihatı pek meşhurdur. oğluna buyurdu ki:”ey oğlum,kendi rızkına razı ol!kendi rızkına razı olan kimsye muhtaç olmaz. gözü başkasının malında, olan fakirlik içinde ölür.allahu tealanın taksim ettiği rızka razı olmayan,onu kaza ve kaderinde dilediğini yaratmakla töhmet altında tutmuştur. kendi kusurlarını küçük gören,başkasının kileri büyütmüş olur. her zaman kendi kusurlarını büyük gör. başkasının gizli bir şeyini açığa vuranın,evinde ki gizli şeyler herkesçe bilinir. kardeşi için kuyu kazan,o kuyuya kendisi düşer. ahmaklar arasında bulunan horlanır alimler arasında bulunan hörmet görür.



“ey oğlum,insanlara kızmaktan çok sakın,yoksa sanda kızarlar. boş işi ve söze karışmaktan sakın,sonra aşağılanırsın””ey oğulum,lehinde veya aleyhinde de olsa,hakkı,doğruyu söyle!böyle yaparsan herkes seninle istişare eder danışır ,fikrini alır.”



“ey oğlum,arkadaşlık yaptığın, ziyaretine gittiğin kimse, iyi ahlak sahibi olsun,kötü ahlaklı olanlarla arkadaşlık etme onlarla görüşme!çünkü onlar,suyu olmayan çöl,dalları yeşermeyen ağaç,ot bitmeyen topraktır.”



“ey oğlum.allahu tealanın kitabını okuyucu,iyilikleriş emredici,kötülüğü nehyedici,sana gelmeyene sen gidici seninle konuşmayanla sen konuşucu ol!isteyene ver. gıybetten,kovuculuktan sakın. çünkü söz taşımak,insanlığın kalbinde düşmanlığı arttırır. insanların ayıplarını görme,insanların ayıplarını gören, onların hedefi olur.”