:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Teziç'e suikast girişimi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Silahlı biri YÖK'te Teziç'i aradı, sonra da üç el ateş etti


RADİKAL - ANKARA - Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'e dün YÖK binasında suikast girişiminde bulunuldu. Teziç makamındayken, garaj kapısındaki görevliye silah tehdidiyle telefon fişini çektirip, telsizini gasp ettikten sonra kapıyı açtıran saldırgan, güvenlik görevlilerini görünce olay yerinden kaçtı. Kendisini kovalayan güvenlik görevlilerine ateş açan saldırgan, önce özel bir otomobili, ardından da ticari bir taksiyi gasp ederek kayıplara karıştı. Saldırgan, olaydan yedi saat sonra Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde silahıyla yakalandı.
Saldırgan, YÖK'ün Bilkent'teki merkez kampüsünün garaj kapısına dün saat 14.30 sıralarında yaya olarak geldi. Saldırgan, silahını çekerek namluya mermi sürdü ve güvenlik görevlisi bulunmayan kapıda görevli kapıcıya silahını doğrultarak, "Telefonu fişten çek" dedi. Kapıcının telsizini de gaspeden saldırgan, kapıyı açtırdıktan sonra kampüse girdi. Teziç'in makamında olduğu sırada YÖK binasına yaklaşan saldırgan, bina kapısındaki güvenlik görevlilerini görünce geri dönüp kaçmaya başladı. Kendisini kovalayan güvenlik görevlilerine üç el ateş eden saldırgan, üzerindeki ceketi çıkararak yere attı. Yoldan geçen Honda marka özel bir otomobili silah zoruyla durduran saldırgan, Bilkent Spor Center'in önündeki taksi durağına kadar bu araçla gitti. Daha sonra duraktaki 06 T 0264 plakalı taksiye müşteri gibi binen saldırgan, Kızılay'da taksiden inerek kayıplara karıştı. YÖK yönetimi durumu hemen jandarmaya bildirdi. Olay yerine gelerek inceleme yapan jandarma, suikast girişimiyle ilgili soruşturma başlattı. Ankara Emniyet Müdürlüğü de araç gasbı nedeniyle soruşturmaya dahil oldu.
Saldırgan, olaydan sadece yedi saat sonra yakalandı. Saldırganın yakalandığını ilk Başbakan Tayyip Erdoğan açıkladı. Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin resepsiyonundan ayrılırken zanlının isminin Nurullah İlgün olduğunu ve otogarda yakalandığını belirtti. Başbakan Erdoğan, önceden bazı istihbari bilgilerin kendilerine ulaştığını ve konunun Teziç'e iletildiğini de söyledi.
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da Radikal'e yaptığı açıklamada, saldırganın kimliğinin, güvenlik kameralarının çektiği fotoğraftan saptandığını açıkladı. Aksu, Erzurum Şenkaya doğumlu 26 yaşındaki İlgün'ün Ankara'yı terk etmek üzere gittiği otogarda olayda kullandığı 9 mm'lik tabancayla birlikte gözaltına alındığını belirtti ve "YÖK'ün kapıcısı ve güvenlik görevlileri saldırganı teşhis etti" dedi. Suikast için önceki gün İstanbul'dan Ankara'ya gelen saldırganın, AŞTİ'ye de İstanbul'a dönmek için gittiği öğrenildi.

Güvenlik görevlisi çıktı
26 yaşındaki İlgün'ün, polise verdiği ifadede, açıklamalarını beğenmediği Teziç'i cezalandırmak için böyle bir eyleme kalkıştığını söylediği öğrenildi. Sabıka kaydına ve bir örgütle bağlantısına rastlanamayan İlgün'ün, İstanbul'da ikamet ettiği ve bir firmada özel güvenlik görevlisi olarak çalıştığı, olayda kullandığı tabancanın yerli yapım olduğu belirlendi. İlgün'ün Ankara Terörle Mücadele Şubesi'ndeki ön sorgusunun ardından jandarmaya teslim edileceği belirtildi.

Teziç'in morali iyi
Olayın ardından bir açıklama yapan YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Aybar Ertepınar, Teziç'in son derece sakin ve moralinin yerinde olduğunu söyledi. YÖK'te bir güvenlik zafiyeti olup olmadığı sorulan Ertepınar, "Güvenlik zafiyeti olsaydı, bugün çok acı şeylerle karşılaşabilirdik" dedi. Teziç'in bir yıl önce gelen tehditler nedeniyle polis tarafından korunmaya alındığını belirten Ertepınar, son zamanlarda kendilerine ulaşan herhangi bir tehdit olmadığını söyledi. Kamuoyunda 'Yeşil' kod adıyla tanınan Susurluk skandalının kilit isimlerinden Mahmut Yıldırım'ın, Teziç'i öldürteceğine yönelik bir ihbar mektubu geçen yıl Emniyet'e ulaşmıştı. Teziç'in etrafındaki koruma önlemleri bu mektuptan sonra artırılmıştı.
Dışişleri Bakanı ve cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, olayı öğrenir öğrenmez Teziç'i arayarak, duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Teziç'ten olay hakkında bilgi aldan Gül, "Geçmiş olsun" dileklerini iletti. Başbakan Tayyip Erdoğan da telefonla aradığı Teziç'e 'geçmiş olsun' dileğinde bulunarak, yetkilililerden aldığı bilgileri paylaştı.
Baykal: Hedef gösterenler sorumlu
CHP lideri Deniz Baykal da Teziç'i arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Suikast girişimini kınayan Baykal, "Bu saldırı girişimi değerlendirilirken, başta YÖK Başkanı olmak üzere, üniversite rektörleriyle dekanlarını, yöneticilerini, üniversiteleri ve YÖK'ü hedef tahtasına oturtanlarla doğrudan hedef gösterenlerin sorumlulukları göz önünde bulundurulmalıdır" dedi.