:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: MGK'dan 3 aşamalı eylem planı
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
PKK'yı engellemediği için nota verilen Irak iki hafta izlenecek. Siyasi baskıyı ekonomik ambargo takip edecek. Son aşamada ise sınır ötesi operasyon var.

ANKARA - Kuzey Iraklı Kürt lider Mesud Barzani'nin "Kerkük'e karışırlarsa Diyarbakır'a karışırız" açıklamasıyla başlayan krize el koyan Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Irak'a ve Kuzey Iraklı Kürt gruplara karşı eylem planını oluşturdu. PKK'ya somut yaptırımlarda bulunması için nota verilen Irak iki hafta izlenecek.

Beklenen adımlar atılmadığı takdirde 'siyasi baskının artırılması' olan ilk aşaması başlatılan üç aşamalı plan hayata geçirilecek. İkinci aşamada Kuzey Irak'a sivil uçuşlarda kullanılan hava sahası kapatılacak. Son aşamada ise ABD ve BM Güvenlik Konseyi ikna edilerek sınır ötesi operasyona başvurulacak. İç siyasi gelişmeler eylem planını etkilemesin diye Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay gelişmeleri birlikte koordine edecek.
Sezer son kez başkanlık etti

Kurul'un Sezer başkanlığındaki son toplantısı 27 Nisan'da yapılacaktı. Ancak Sezer, Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık sürecinin başlayacağı 16 Nisan öncesinde bir tarihte toplantının yapılmasını istedi ve MGK dün toplandı. Yaklaşık dört saat süren toplantının ardından yayımlanan bildiride, Irak'ta yaşanan gelişmeler ve bu konuda Türkiye'nin izleyeceği politikaların değerlendirildiği vurgulanırken, "Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması ile sınırlarının güvence altına alınmasının Irak'ın uluslararası hükmi şahsiyetini korumasının önemi vurgulanmıştır" denildi.

Barzani'nin Türkiye'ye yönelik hasmane tutumu ve Kerkük meselesinde Türkiye'yi hasım olarak görerek, "Güneydoğu illerini karıştırmakla" tehdit ettiği açıklamalarının da ele alındığı toplantıda, Kuzey Irak'a yönelik yaptırımlar görüşüldü.
Bildiride, bu durum "Ülkemize yönelik terör tehdidine karşı Irak tarafının alması gereken önlemlere ilişkin olarak Irak hükümetine verilen nota ve bundan sonra takip edilecek diğer yaklaşımlar üzerinde durulmuştur" ifadesiyle yer buldu. Edinilen bilgiye göre; Nota ile uyarılan Irak yönetimi iki hafta boyunca izlenecek. Bu arada siyasi baskı sürdürülecek.
Hava sahası izni iptal edilecek

Irak yönetimi ve bölgesel Kürt hükümeti beklenen adımları atmadığı takdirde geçilecek ikinci aşamada, özel havayolu şirketlerinin Erbil'e yaptığı direkt uçuşlar için verilen hava sahası kullanım izinleri iptal edilecek. Bu süre içinde Habur sınır kapısının açık tutulmasının Türkiye'nin dostane tutumunun göstergesi olduğu, gerekirse kapatılacağı bildirilecek. Aynı dönemde BM Güvenlik Konseyi ve ABD yönetimine 'sınır ötesi operasyon kaçınılmaz' mesajı iletilecek ve operasyonun uluslararası tepki çekmemesi için diplomatik lobi yapılacak. Türkiye, PKK'ya karşı acil, aktif ve kararlı adımların atılmaması durumunda BM'nin kararlarındaki sıcak takip hakkının kullanılabileceğini daha önce dile getirmişti.
Hizbullah da konuşuldu

MGK bildirisinin tam metni şöyle: "Toplantıda ülkemizin güvenlik ve asayişini etkileyen iç ve dış gelişmelerin kapsamlı bir değerlendirilmesi yapılmış, bu bağlamda; A- Güvenlik güçlerinin icra etmekte olduğu operasyonların büyük kararlılıkla süreceği ve terör örgütünün terörle amaçlarına ulaşma şanslarının ve başarı umutlarının olmadığının çok iyi bilinmesi gerektiği ifade edilerek, yürütülen mücadelenin etkinlikle sürdürülmesi yönündeki kararlılık yinelenmiş; ayrıca, Hizbullah terör örgütünün faaliyetleri ve buna karşı alınan önlemler gözden geçirilmiş; B- Irak'taki gelişmeler ve bu konuda izleyebileceğimiz politikalar değerlendirilmiş ve Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması ile sınırlarının güvence altına alınmasının, Irak'ın uluslararası hükmi şahsiyetini korumasının önemi vurgulanmış; Irak'ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidine karşı Irak tarafının alması gereken önlemlere ilişkin olarak Irak hükümetine verilen nota ve bundan sonra takip edilecek siyasi, ekonomik ve diğer yaklaşımlar üzerinde durulmuştur."


TSK PKK kamplarını inceliyor

Kuzey Irak'taki PKK kamplarına askeri operasyon seçeneğini sürekli gündemde tutan Türkiye, bölgeye ilişkin istihbarat raporlarını gözden geçirmeye başladı.

Raporlar örgütün Kuzey Irak'ta onlarca kamp kurarak önemli bir bölgeyi kontrol ettiğini, kamplarını korumak için Rus yapımı füze ve uçaksavar yerleştirdiğini gösteriyor.

Örgütün Kuzey Irak'taki kampları Behdinan, Hakurk ve Kandil bölgesinde toplanmış durumda. Ana karargah ise Hakurk. Hakurk da 800'e yakın terörist burada barınıyor.

Behdinan ve Kandil bölgesinde iki bölgesel karargah ve bu karargahlara bağlı çok sayıda küçük kamp bulunuyor. Behdinan bölgesi Türkiye Irak sınırının neredeyse tümünü kaplarken, Hakurk bölgesi Türkiye ve İran sınırının kesiştiği bölgede, Kandil ise Irak ile İran arasında yer alıyor.

Örgütün bir diğer önemli kampı Kandil bölgesinde ve burada 500'e yakın terörist barınıyor.

Son bilgiler örgütün 3 bin 500 civarında teröristi Türkiye sınırına yakın bölgeler başta olmak üzere Kuzey Irak'ta barındırdığını, bin 200 veya bin 500 militanın da Türkiye topraklarına dağılmış olduğunu gösteriyor
TEŞEKKÜRLER FATİH...
rica ederim ablam