:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Fdiskle Sabit diski bölümleme adlı doküman
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Ilk yapmaniz gereken içinde FORMAT ve FDISK programlari olan bir sistem disketi hazirlamak. Bunun bir yolu DOS'a geçip FORMAT a: /u /s /v istem yazmaktir. Daha pratik bir yol da Windows 98 baslangiç disketini kullanmaktir. Bu diskette fdik için gereken dosya bulunuyor.

Bu disketle bilgisayari yeniden baslatarak FDISK yaziyoruz. Karsiniza gelen "Büyük disk özelligini etkinlestirmek istiyor musunuz?" sorusunu, eger sabit diskiniz 512 MB'dan büyükse, E (Evet harfine basarak geçeceksiniz. Eger Fat16 dosya sistemi kullanmaniz gerekiyorsa H harfine basarak bu ekrani geçmelisiniz.

Karsimiza Fdisk ana menusu çikiyor. Ilk olarak 4 nolu tusa basarak sabit diskimizin suanki durumunu görüyoruz. Bu bölümde sabit diskinizin kapasite ve bölümlendirme bilgilerini alabilirsiniz.

Bölüm bilgisini gördükten sonra sabit diskinizi ne sekilde bölümliyeceginizi hesaplayabilirsiniz. Örnegimizde 500 MB ve 534 MB olmak üzere iki parçaya bölecegiz. ESC tusuna basarak Ana menuye dönüyoruz. Ardindan 3 nolu tusa basarak su anki bölümü silecegiz.

Karsiniza gelen ekranda silmek istedigimiz bölümü seçerek bu bölümü siliyoruz. Ardindan tekrar ESC tusuna basarak Ana Menü'ye dönüyoruz

Ana Menü'de 1 numarali tusa basarak ilk bölümü yaratacagimiz ekrana geçiyoruz. Su ana kadar hiç bölüm yaratmadigimiz için ilk olarak 1 seçenegi ile birincil DOS bölümü yaratmamiz gerekiyor

1 tusuna basdtigimizda Fdisk önce kullanabileceginiz en büyük alani hesapliyor. Bir baska deyisle diskin tamamini gösteriyor. Bu durumda ister sabit diskinizin tamamini kullanabilir, isterseniz bölümleyebilirsiniz. Biz daha önce planladigimiz gibi 500 MB'lik ilk alanimizi yaratmak için en sag alt kösede bulunan kutuya 500 yaziyoruz

Resimde 500 yazip enter tusuna bastiktan sonraki ekran gözükmektedir.

ESC tusu ile ana menüye geldikten sonra 1 nolu menüye "Uzatilmis..." yani ikinci bölümümüzü yaratmak üzere giriyoruz. Karsimiza gelen menüden 2 nolu seçenegi seçiyoruz.

Karsimiza çikan ekran size kullanilabilir olan disk boyutunu gösteriyor. Burada ister tamamini isterseniz ayirmak istediginiz bölüm için gerekli disk kapasitesini girerek enter tusuna basiyoruz.

Karsimiza uzatilmis bölüm bilgisini gösteren ekran geliyor ESC tusuna basarak çikiyoruz.

ESC ile çiktigimizda karsimiza bir uyari mesaji çikiyor. Burada mantiksal sürücü olan D sürücüsü için deger girmemiz gerekiyor. Direk enter tusuna basarak uzatilmis dos bölümü için ayirdigimiz tüm alani onayliyoruz.

ESC tusuna bastiktan sonta ana menüye tekrar dönüyoruz. Asagida bir uyari mesaji simdi "bir etkin sürücü atamamiz için" uyariyor. Yani "bilgisayar C sürücüsü olarak hangi bölümü tanisin?" sorusunun cevabini vermemiz gerekiyor.

Etkin sürücü olarak ilk atadigimiz bölümü seceçecegiz. Bunun için 1 seçenegini giriyoruz. Ardindan ESC tusu ile ana menüye tekrar dönüyoruz.

Tüm islemleri tamamladik, artik ana menüdeyken ESC tusuna basarak FDISK programindan çikabiliriz. Karsimiza degisikliklerin etkin olmasi için bilgisayari yeniden baslatmamiz gerektigini bildiren bir mesaj çikacaktir. Tekrar ESC tusuna bastiktan sonra bilgisayari yeniden baslatabiliriz. Son olarak da sistem disketimizle bilgisayari açip format c: /s komutu ile C sürücüsüne ardindan format d: komutu ile D sürücüsüne format atiyoruz.

__________________